Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Educaţie |
|

Finanțare de până la 25.000 de euro pentru tinerii care aleg să studieze în străinătate

Deși ultimele circa șapte luni au reprezentat o adevărată provocare, interesul tinerilor din România pentru studiile în străinătate nu s-a pierdut, ci s-a menținut la fel de ridicat ca în anii precedenți. Totodată, nici măcar Brexit-ul nu i-a împiedicat pe aceștia să aplice pentru programele de licență sau de masterat în Marea Britanie.
 aboneaza-te
euro-bani-money

Așadar, Marea Britanie rămâne principala destinație externă de studiu, iar românii sunt tot mai interesați de metode de finanțare a studiilor. Pe lângă Marea Britanie, tinerii români preferă și destinații precum Franța, Spania, Danemarca sau Olanda.

Potrivit datelor UNESCO, Până la 8.000 de absolvenți de liceu și de licență din România aleg, anual, calea studiilor în străinătate, în timp ce numărul total al celor care învățau peste granițe se situează în jurul a 35.000. De altfel, România ocupă locul cinci în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi internaționali.

Însă, alegerea unui program de licență sau de masterat peste hotare vine la pachet și cu costuri ridicate, ce diferă în funcție de țara aleasă. Spre exemplu, taxele de școlarizare în universitățile de stat din Marea Britanie vor crește începând cu anul viitor, în contextul Brexit-ului. Până acum, taxele de studiu puteau ajunge până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență din Regatul Unit sau chiar 20.000 de lire sterline/an pentru programele de masterat. În contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, începând cu 2021, taxele de școlarizare pentru universitățile din Regat vor crește pentru studenții europeni, inclusiv pentru cei români, ajungând să varieze între 10.000 și 30.000 de lire sterline/an și depășind, astfel, posibilitățile financiare ale multor potențiali studenți.

Datele oferite de Educativa arată că 50% dintre studenții din Comunitatea Economică Europeană care sunt admiși în cadrul unui program universitar ori post-universitar din afara țării de rezidență aleg să nu plece în străinătate din cauza lipsei posibilităților de finanțare. Așadar, FINS, instituție ce oferă credite de studii pentru licență și masterat, în România și Europa, pune la dispoziția tinerilor soluții de creditare de până la 25.000 de euro în cazul programelor de licență, respectiv 18.000 de euro în cazul programelor de masterat. În plus, creditarea acordată de FINS include o perioadă de grație, rambursarea fiind calculată să înceapă abia la 6-12 luni după finalizarea studiilor. De asemenea, rambursarea poate fi structurată pe o perioadă de 5 până la 10 ani.

“Dacă în anumite țări, taxele școlare sunt gratuite, în alte state sunt destul de ridicate. De asemenea, în unele țări, taxele pot fi acoperite de împrumuturi guvernamentale, însă nu toate țările oferă această variantă. Astfel, noi am identificat această nevoie de a asigura tinerilor români o soluție facilă de finanțare a studiilor prin FINS. O vedem ca pe o investiție în viitor, în profesionalizarea tinerilor, oferindu-le șansa de a studia și experimenta o altă cultură, ca apoi să se întoarcă cu know-how-ul și dorința de a implementa acasă lucrurile învățate”, explică Alexandru Ghiță, fondator al Grupului Educativa și al FINS.

Fondurile necesare pentru a asigura finanțarea tinerilor care aleg să opteze pentru acest tip de credit sunt asigurate de o structură mixtă de capital compusă din resursele proprii asigurate de acționarii FINS și o linie de credit oferită de Raiffeisen Bank. Primul nivel al structurii de capital și garanții poate să asigure finanțare pentru un portofoliu de credite de până la 4,5 milioane de euro, cu posibilitatea de a extinde acest plafon în funcție de nivelul cererii din partea studenților. Însă, chiar și cei care aleg să studieze în România pot obține acest tip de finanțare, iar singura condiție obligatorie este ca aplicanții să nu aibă restanțe la plata unor împrumuturi la alte instituții financiare. Dovada unor venituri anterioare sau garanții imobiliare nu sunt necesare pentru a obține finanțarea dorită.

“Odată acceptați în cadrul programelor de studii dorite, prin intermediul FINS îi ajutăm să-și planifice bugetul necesarul pentru a-și putea acoperi toate cheltuielile din perioada studiilor, oferind soluții de creditare atunci când e nevoie”, mai spune Alexandru Ghiță.

Pe de altă parte, tinerii care au obținut finanțare nu au obligația de a se întoarce în România sau în țara de origine și nici vreo obligație legată de specificul activității profesionale după absolvire. Dar, singura cerință este rambursarea sumei împrumutate conform graficului de rambursare stabilit încă de la început.

În 2019, grupul Educativa a primit 35 de cereri de finanțare pentru programele de masterat.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii