FacebookTwitterLinkedIn

Filmul documentar a avut premiera VIP săptămâna trecută la CINEMAX în prezența mai multor personalități ale vieții culturale și protagoniști ai filmului, artiști plastici, actori, regizori, scriitori, cronicari de film și critici de artă, istorici, reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului și ai instituțiilor de cultură ale Capitalei.

„Pentru mine, acest film a fost o bucurie, o explorare, o cunoaștere, o revoltă, o revelație, o anchetă, o aventură, o dramă… A fost fascinație și incitare, precum orice mister din spatele actului creator al unui artist mare”, a mărturisit Corina Voicu, cea care semnează deopotrivă scenariul, regia și producția acestui film.

În rolul producătorului executiv al documentarului se află Anca Vlad, fondatoarea Grupului Fildas-Catena, prin fundația FILDAS Art, pentru care artistul Pavel Bucur a creat câteva lucrări impresionante: „Mozaicuri monumentale”  (ceramică – 360 mp, 1998), „Trinitate” (marmură de Rușchița – 2,20 m, 1999), „Pasărea Carpaților” (ulm – 2 m, 2000), „Sfânta Familie” (marmură de Rușchița – 2,20 m, 2000) și „Germinație” (marmură de Rușchița, 2 m – 2000).

„L-am cunoscut personal pe marele sculptor Pavel Bucur, fiind atât prietena sa, cât și colecționară. Pe parcursul creațiilor sale, acesta a transformat cu mult curaj simbolurile mărețe ale culturii tradiționale naționale, dar și pe cele cosmogonice, desăvârșindu-le prin formele pe care le-a creat. Pavel Bucur s-a înscris în tradiția universală de căutare artistică a sensului vieții și al morții, rămânând un reper al sculpturii moderne din România”, a punctat Anca Vlad, producătorul executiv al filmului „Darul Aripilor”.

În perioada decembrie 2020 – martie 2021, filmul, cu mai multe selecții și nominalizări a câștigat 3 premii la categoria BEST DOCUMENTARY FILM.       

Pavel Bucur s-a născut pe 1 noiembrie 1945, în Bistrița-Năsăud. A absolvit în 1965 Liceul de Arte Plastice din Cluj, iar în 1971, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Sculptură, la clasa profesor Ion Lucian Murnu.

Artistul a participat la peste 100 de expoziții naționale, zeci de expoziții internaționale și are 40 de expoziții personale, majoritatea organizate în România, dar și în Germania, Italia, Franța și Elveția.

În prezent, în România și în țări precum Germania, Italia și Polonia, există peste 40 de opere publice semnate Pavel Bucur; toate sunt de mari dimensiuni (1,20 m–3,80 m), executate din materiale diferite, lemn de brad, marmură de Rușchița și de Carrara, piatră de Istria, calcar, oțel inoxidabil sau aluminiu. Lucrări ale sculptorului se regăsesc și în muzee și colecții particulare din România, Germania, Italia, S.U.A., Franța, Spania, Polonia, Cehia, Grecia, Israel, Canada, Argentina, Belgia, Rusia. În țară, operele sale se regăsesc în București, Bacău, Buzău, Bistrița, Câmpina, Calafat, în Dolj și Constanța, la Murfatlar, la Obreja sau în Caraș-Severin ș.a.

Printre cea mai cunoscută opera a sa se numără Monumentul Tineretului sau „Înaripata” (are 48 m înălțime), situat pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră, la 9 km de orașul Murfatlar (Basarabi), în zona fostului sat Straja.

Pavel Bucur s-a stins din viață pe 28 septembrie 2016.

 Dintotdeauna ZBORUL a fost idealul omenirii. Un artist își poate dedica viața acestui ideal absolut. Sper ca operele mele să-i învețe pe cei care le privesc ce înseamnă zborul.” (Pavel Bucur)