FacebookTwitterLinkedIn

Construită în 1815, clădirea în stil georgian, cu patru etaje, unde, potrivit scriitorului Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes ar fi locuit între 1881 și 1904, găzduiește astăzi Muzeul Sherlock Holmes, inaugurat în 1990. Proprietara clădirii ar fi Dinara Kulibaeva, fiica mijlocie a fostului dictator al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.


Dinara Kulibaeva. Foto Montes Alti Foundation

 

Dezvăluirea a fost făcută de platforma independentă de investigații SourceMaterial, citată de Forbes SUA. Forbes SUA scria în 2020 că familia Nazarbaev ar deține numai în Londra trei proprietăți în valoare de 52, 43, și 12 milioane de dolari.

Site-ul de investigații OpenDemocracy susține că valoarea bunurilor deținute de familia extinsă a fostului dictator cazac în Marea Britanie este de 450 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, The Times scria în 2020 că fiica cea mare a lui Nazarbaev, Dariga, ar fi fost, în 2015, proprietara terenului pe care se află vilele de la numerele 215 la 237 de pe Baker Street, deci inclusiv reședința detectivului. Ziarul estima valoarea proprietății la 140 de milioane de lire sterline.

Dacă proprietățile imobiliare londoneze sunt la locul lor, nu același lucru se poate spune despre portofoliul de acțiuni al familiei Nazarbaev.

Acțiunile a două dintre cele mai mari bănci din Kazahstan, Kaspi și JSC Halyk, s-au prăbușit după ce s-a aflat că acestea nu vor plăti pensiile decât după data de 19 ianuarie, când ar urma să ia sfârșit starea de urgență declarată de oficialitățile cazace în urma protestelor care au început pe 2 ianuarie.

Fiica lui Nazarbaev, Dinara Kulibaeva, și soțul ei, Timur Kulibaev, dețin pachetul majoritar la banca JSC Halyk, listată la bursa din Londra. Averea celor doi, estimată la 6,2 miliarde de dolari, a scăzut cu 200 de milioane de dolari după ce acțiunile băncii s-au depreciat cu 16%.

Forbes SUA citează agenția PRISM Political Risk Management care spune că familia Nazarbaev, loială lui Putin, ar fi părăsit Kazahstanul în 5 ianuarie, cu cinci avioane private, cu destinația Moscova.