Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

ForbesLife |
|

A fi la zi cu noutăţile

La început de iunie am fost invitată într-o excursie de studiu în zona Modena, Italia, pentru a vedea în timp real cum unele finisaje și materiale prind viaţă și ce tehnologie se folosește la materializarea acestora. După cinci zile foarte intense, m-am întors cu entuziasmul de a folosi și în proiectele noastre noile tendinţe și soluţii în materie de plăci ceramice utilizate atât în designul interior, cât și în arhitectură sau peisagistică. Acest flux de informaţii m-a făcut să dezvolt acest subiect și să vă povestesc despre experienţa mea.
Natalia Berezovskaia_new contributors

Haideţi să vă întreb ceva: Ce vă vine în minte atunci când vă gândiţi la plăci ceramice?

Cu siguranţă la bai placate cu faianţă și gresie. Însă ceea ce am avut ocazia să văd mi-a extins imaginaţia: pereţi cu plăci ceramice la dimensiuni mari folosite în dormitor, sau pardoseală, care imită atât de bine lemnul încât nu faci diferenţa dintre un material natural și imitaţia acestuia (atât vizual, cât și tactil).

Cum a evoluat tehnologia? Și cum „imposibilul a ajuns să fie posibil“?

Chiar dacă ne gândim că deja s-au inventat multe lucruri, se pare că tehnologia și imaginaţia omului nu are limite. Și, ca să vă conving, vă dau un exemplu: cunoaștem cu toţii faianţa de 20×20 cm, care a evoluat la 30×30 cm, apoi la 30×60 cm, 60×120 cm etc. Iar astăzi am ajuns să avem plăci de 160×320 cm cu doar 3 mm grosime. Cum? Prin descoperirea materialelor prelucrate cu ajutorul noilor tehnologii – nu se mai folosește acea pastă de argilă casantă, în schimb s-a inventat un compozit care rezistă la șocuri și diferenţe de temperatură și umezeală.

Lumea a evoluat și a început să aprecieze originalitatea. Nu se optează pentru „standard“, din contră, pentru personalizare și unicitate. Materialele nu mai sunt cele pe care le cunoaștem de ceva timp, acestea s-au schimbat, trecând prin mai multe teste de rezistenţă și durabilitate pentru a le permite oamenilor să se bucure de ele pe o perioadă cât mai lungă (cât mai ușor de întreţinut, cât mai rezistente și, nu în ultimul rând, cât mai confortabile din punct de vedere estetic).

Ce alegem: uni și neted sau mixul de culori și texturi?

Analizând ultimele tendinţe și cererea pe piaţă, am observat că astăzi nu se mai optează doar pe un finisaj regăsit în toată casa („pentru că e mai practic”), dar se alege combinarea acestora pentru a crea ceva unic și neobișnuit. Și asta se poate face cu același material având aspect și textură diferită: lemn, metal, piatră sau piele.

Culorile pământului și cele neutre sunt în vogă: griuri, marouri, bejuri și toate nuanţele care derivă din acestea. Însă orice interior de acest gen inevitabil trebuie să conţină o pată de culoare. Aceasta se poate regăsi într-o piesă de mobilier, decoraţiuni sau textile, cu scopul de a echilibra atmosfera.

De ce să folosim plăcile ceramice?

Aceasta este o întrebare pe care o primesc destul de des la începutul unui nou proiect. De ce gresie în locul lemnului sau faianţa în locul marmurei? Cu siguranţă, materialele naturale își vor păstra importanţa și vor câștiga încrederea clientului, dar astăzi, cu ajutorul noilor materiale, putem găsi soluţii pentru medii în care finisajele naturale se vor distruge mai repede decât vă așteptaţi. Un alt criteriu foarte important ar fi acela că plăcile ceramice care imită piatra naturală nu trebuie să fie întreţinute la fel ca un material veritabil, acestuia din urmă fiindu-i necesară o mententanţă sezonieră, ceea ce presupune timp și bani. Vă plac băile placate cu lemn, dar știţi ce înseamnă să aveţi grijă de ele și care este durata de viaţă? De aici, oamenii s-au gândit să aducă schimbare în aceste cazuri și să propună finisaje care imită foarte bine materialele naturale, rezistente și ușor de întreţinut, mai ales pentru mediul activ.

Citește și Design: Interiorul potrivit ne dă putere

Și dacă tot vorbim despre lemn, toată lumea îndrăgește parchetul din lemn masiv – plăcut la atingere și cald ca aspect. Atunci de ce să folosim plăcile ceramice care imită lemnul? Dacă aveţi încălzire sub pardoseală, atunci este o soluţie foarte bună, deoarece lemnul masiv va lucra în timp și se va deteriora.

E bine să cunoașteţi aceste trucuri care vă vor ajuta să luaţi decizia corectă atunci când începeţi o lucrare de amenajare. Și nu trebuie să fiţi reticienţi în ceea ce privește noile materiale. De la început – Informaţi-vă! Oricum, decizia este doar a voastră, iar rolul nostru, al designerilor, este de a vă informa!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii