FacebookTwitterLinkedIn

Scopul principal al festivalului este acela de a promova tradițiile și cultura săsească din Transilvania, și de a dezvolta turismul local în zonă. Anul acesta evenimentele sunt concentrate în jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunești, Viscri, Saschiz, Homorod, Criț și Meșendorf, dar și în centrul orașului Rupea.

Aici, comunitățile vor anima și vor reînvia pentru câteva zile cultura, tradițiile și meșteșugurile locale de odinioară.

Deși rulează pe lista festivalurilor de opt ani, organizatorii au recunoscut că în fiecare an apar provocări cărora trebuie să le facă față, iar multe dintre ele nu au legătură cu organizarea, ci mai degrabă cu motivarea sătenilor, a copiilor din satele săsești de a avea încredere în forțele proprii.

„Cei mici sunt foarte timorați. De fiecare dată încearcă să se compare cu cineva, iar pentru mine a fost o provocare în a le explica acestora, printr-o metodă care ar putea să fie clară pentru ei, că nu este nevoie să se compare cu cineva și că fiecare dintre ei este valoros și unic în felul său”, a explicat Veronica Schmidt, vicepreședintele Fundației  M&V Schmidt.

De cealaltă parte, Caroline Fernolend, președintele Fundației Mihai Eminescu Trust, a punctat că provocarea generală cu care se confruntă membrii fundației sale în satele săsești în care activează o reprezintă motivarea sătenilor de a comercializa propriile produse.

„Este foarte greu să motivezi oamenii să creadă că pot produce cu mâinile lor produse care pot fi comercializate, mai ales pe cei care trăiesc din acel mic ajutor social. Iar cea mai mare provocare este să-i convingem să-și deschidă o afacere în mod oficial, de aceea ne-a fost foarte greu să găsim lideri care au vrut să-și asume această responsabilitate de a conduce o asociație prin care ei să-și poată valorifica produsele și să aibă parte de un trai mai bun”.

Cu toate acestea, în ultimii opt ani s-au făcut pași mici dar siguri în dezvoltarea turismului local din zonă. Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt și unul dintre inițiatorii festivalului, a subliniat că dacă în 2013, în localitatea Criț existau în jur de 10 paturi destinate cazării în tot satul, acum există 120 de locuri (paturi) dedicate turiștilor.

Ediția din acest an a festivalului „Săptămâna HAFERLAND” se va concentra pe activități de tipul dansurilor și muzicii tradiționale săsești, concert de pian, recital bilingv de poezie, workshop de antreprenoriat social local, ateliere de creație și un eveniment dedicat lansării de carte.

Ediția online de anul trecut s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al E.S Dr. Markus Soeder–prim-ministrul Landului Bavaria, gazdele evenimentului fiind Michael Schmidt și Veronica Schmidt, președintele, și respectiv, vicepreședintele Fundației M&V Schmidt.

Primul festival „Săptămâna HAFERLAND” a avut loc în anul 2013.