FacebookTwitterLinkedIn

Ediţia aniversară de douăzeci de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost marcată de inaugurarea Aleii Celebrităţilor – Sibiu Walk of Fame – unde, ȋn fiecare an, vor fi adăugate şi amprentate ȋn ciment nume celebre ȋn lumea teatrului, dansului şi a artelor spectacolului.

În prezenţa lui Klaus Iohannis – Primarul Municipiului Sibiu, a lui Constantin Chiriac (Preşedintele FITS) şi a invitaţilor, şase stele au fost dezvelite, pentru regizorii Ariane Mnouchkine, Eugenio Barba, Silviu Purcărete, Declan Donnellan, omul de teatru George Banu şi actorul Kabuki Nakamura Kanzaburo XVII (post mortem). „Cȃnd împlinim 20 de ani de festival dorim să facem reverenţă excelenţei spectacolului în lume. Inaugurăm cucerirea cetăţii Sibiului de catre artişti″, a declarat Contantin Chiriac.

Vezi galerie foto cu Aleea Celebrităților:

Aleea Celebrităţilor este aleea pietonală care face legătura dintre primul şi al doilea zid de apărare ale Sibiului şi care uneşte primul teatru construit ȋn oraş, ȋn anul 1788, ȋn Turnul Gros, şi „Cazarma 90″, unde va fi construit viitorul teatru al oraşului.

Faptul că, pentru realizările la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Naţional Radu Stanca şi pentru recunoaşterea internaţională, regizorul Silviu Purcărete a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor a fost considerat, cu modestie, drept „un triumf al lui Constantin Chiriac″, artiştii fiind stelele care strălucesc pe „firmamentul″ Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Aleea Celebrităţilor, de inspiraţie hollywoodiană (Walk of Fame) este gȃndită ca un eveniment cultural de recunoaştere publică a meritelor celor mai importante personalităţi care au contribuit la fenomenul FITS, punct de atracţie turistică, precum şi ca o punte ȋntre trecut şi viitor.

În anul 1788, ȋn clădirea Turnului Gros a fost instalat primul teatru al orașului, înființat de tipograful Martin Hochmeister. Tot aici au fost organizate spectacole teatrale până în anul 1949, când sala a fost distrusă de un incendiu. După efectuarea lucrărilor de reparații, pe platforma turnului a fost amenajat clubul uzinelor Independența. Începând din 2004, aici se află Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.