Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Festivalul Internațional de Film București a debutat cu participarea Alteței Sale Regale Principele Radu al României

Deschiderea celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional de Film București a avut loc la Cinema Studio la 20 aprilie, printre personalitățile prezente numărându-se Alteța Sa Regală Principele Radu al României (foto, alături de Dana Dimitriu, directoarea festivalului), infformează Media Expres.
Principele Radu

În deschiderea Festivalului Internațional de Film București a rulat, în avanpremieră în România, producția iraniană TAXI (foto), distinsă cu Ursul de Aur la Berlin, anul acesta.

Pelicula îl are în centru pe chiar regizorul filmului, Jafar Panahi, care conduce un taxi după ce autoritățile din Iran i-au interzis să mai facă filme. Întâlnirea cu diverși clienți și propria nepoată revelează drama morală și spirituală prin care trece lumea musulmană în urma negării libertăților fundamentale cum sunt accesul la cultură sau cenzura creației cinematografice.

La eveniment au mai participat secretarul de Stat al Ministerului Culturii Bogdan Stanoevici, Președintele Institutului Cultural Român Lilian Zamfiroiu, actorii Mihaela Sârbu, Andreea Vasile, Iulia Verdeș, Sorin Dobrin, și regizorii Radu Muntean, Alexandru Solomon, Claudiu Mitcu și Dan Chișu.filmul Taxi

Competiția BIFF a început la 21 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Studio, cu lungmetrajul Anei Lungu, “Autroportretul unei fete cuminți”.

Filmul spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o „familie bună”, care își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex și Michelle, și întâlnirile cu un bărbat căsătorit, cu care are o relație amoroasă.

De la ora 21.00, tot la Cinema Studio, a avut loc o proiecție specială, în prezența echipei filmului “Rețeaua”, în regia lui Claudiu Mitcu, realizat după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich. Documentarul urmărește traseul citostaticelor (absente) de pe piața internă, pornind din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena și până la bolnavii din România.

La Cinema Elvira Popescu au rulat în secțiunea Panorama, de la orele 18.30, respectiv 20.30, Mr. Kaplan (regia Alvaro Brechner) – propunerea Uruguayului pentru Oscarul de film străin 2015 – și Trei inimi/ 3 Coeurs, de Benoit Jacquot, în care Benoît Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg și Chiara Mastroianni construiesc un triunghi amoros.

Miercuri, 22 aprilie, la Cinema Studio, competiția continuă cu „Kebab și Horoscop”, debutul în lungmetraj al polonezului Grzegorz Jaroszuk (Cel mai bun debut, Raindance 2014). De la ora 21.00, tot la Cinema Studio, va fi proiectat cel mai nou opus al lui Fatih Akin, “Tăietura” / “The Cut”, o dramă istorică despre genocidul armean de la începutul secolului XX.

La Cinema Elvira Popescu, de la ora 18.30, va rula “Pasolini”, cel mai nou film al lui Abel Ferrara, cu Willem Dafoe în rolul cineastului italian, iar de la ora 20.30 va avea loc proiecția documentarului regizorului Joshua Oppenheimer, “The Look of Silence”, care continuă incursiunea autorului în cauzele și efectele genocidului din Indonezia.

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, se desfășoară în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii