
Ajuns la cea de-a patra ediție, festivalul DIPLOMA 2017 plasează în centrul evenimentelor lumea scenei, a artelor plastice și aplicate, a sculpturii, arhitecturii, designului vestimentar, graficii și nu numai, alături de expozițiile tinerilor artiști, dorind să atragă publicul iubitor de artă, să îi aducă alături și să faciliteze comunicarea dintre tinerii absolvenți și profesioniștii din domeniul creativ. În acest sens, vor fi organizate seri speciale de tip meet & greet, în cadrul cărora tinerii îi vor putea întâlni pe curatorii DIPLOMA 2017, peste 20 de profesioniști consacrați: curatori, manageri culturali, galeriști, arhitecți, designeri, regizori, producători de televiziune și directori de teatre.
Programul de anul acesta va include:
– Expoziții dedicate Artelor plastice și Artelor aplicate la Palatul Știrbei (Calea Victoriei 107), deschise publicului larg din data de 7 octombrie, de luni până vineri, designul expozițiilor fiind semnat de arhitectul Attila Kim;
– Evenimente dedicate Artelor Scenei, la teatrul Apollo 111 (Brezoianu 23 – 25) și The Institute (Știrbei Vodă 104 – 106);
– Seri speciale de tip meet & greet, care îi aduc laolaltă pe tinerii artiști și curatorii implicați în festival;
– Expoziții capsulă la Palatul Știrbei;
Expoziții capsulă DIPLOMA 2017
Alături de cele mai bune proiecte semnate de cei peste 100 de tineri artiști absolvenți ai generației 2017, festivalul găzduiește anul acesta și patru expoziții-capsulă create de partenerii festivalului:
– Anul acesta DIPLOMA aduce expoziția personală a tânărului artist Augustin Răzvan Radu, care s-a făcut cunoscut atât în țară, cât și în străinătate (Zhangjiajie – China, Viena – Austria, Torino – Italia, Chișinău – Moldova, Samokov – Bulgaria), a câștigat concursul național pentru studenți „Puterea seduce sufletul?”, din Timișoara, iar anul trecut a fost beneficiarul unei burse DIPLOMA.
– Cea de-a doua expoziție-capsulă lansează colecția YPPERLIG, o colaborare creativă cu grupul danez de design HAY, ce include 35 de produse noi, definite de calitate înaltă și stil fără vârstă – de la piese de mobilier mari, cum ar fi canapelele și mesele de cafea, până la accesorii.
– În perioada 6 – 15 octombrie vor fi anunțați câștigătorii „Cotroceni Creativ”, un concurs de design de obiect, care a căutat soluții actuale de valorificare a identități și a specificului muzeului, un spațiu în care memoria istorică și culturală a României se împletește cu artele plastice și decorative. Obiectele create de Ana Wagner, Anca Dragu (Una ca Luna), Bogdan Dumitrache, Diana Toboșaru (Anayd Blu) și GRAPHO_MAT vor fi prezentate în timpul Diploma.
– Va exista și o expoziție-capsulă cu vânzare, colecția „Se Poate”, care conține 10 ținute ale unor vedete, modificate de 47 de liceeni în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, sub îndrumarea designerului Ioana Ciolacu. Suma obținută din vânzări va fi folosită pentru utilarea unui atelier de croitorie dintr-o școală profesională din Buzău.