FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit reprezentanților Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), sesiunea a fost demarată din 27 august și se va desfășura până la data de 26 noiembrie 2021. Astfel, pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii eligibili sunt tinerii care se instalează ca unic șef al exploatației agricole, dar și persoanele juridice cu mai mulți acționari în care un tânăr fermier exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Cuantumul finanțării pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100% nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole) față de cinci ani cât era anterior. Valoarea finanțării poate fi de 70 de mii, 60 de mii, 50 de mii sau de 40 de mii de euro în funcție de dimensiunea exploatației – exprimată în SO (standard output). Calculul SO se poate face și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR.

Totodată, dacă în Planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare – procesare sau agricultură ecologică acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.

Fondurile disponibile pentru finanțare prim submăsura 6.1 pentru această sesiune sunt de 100 milioane euro, din care 30 milioane de euro pentru zona montană. Primul prag lunar de calitate este 75 de puncte, iar pragul minim de selecție a proiectelor este de 30 puncte.