Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

News |
|

Fermierii ar putea utiliza făinurile animale în hrana suinelor și păsărilor după 20 de ani de interdicție

Interdicția europeană de a hrăni porcii și păsările cu făinuri animale este pe punctul de a fi ridicată, cu anumite condiții, chiar dacă acest subiect este încă unul sensibil pentru crescătorii de animale și consumatori.
Four,Pigs,Are,Eating,Happily,And,Morning,Sun.

Conform unui text publicat în data de 18 august în Jurnalul oficial al UE, din această săptămână, va fi posibil, în principiu, să fie folosite „proteine animale transformate” în hrana păsărilor și porcilor, informează AFP.

Aceasta după ce în 2001, în urma crizei vacii nebune, a fost introdusă o interdicție europeană la a adăuga făină de animale la hrana animalelor. Peștii din crescătoriile piscicole și animalele de companie pot fi hrănite deja cu acest tip de făinuri, rezultate în urma procesării carcaselor și oaselor provenite de la animale sănătoase.

Interdicția europeană rămâne însă valabilă pentru rumegătoare, ierbivore: în primul rand bovine dar și capre și oi. În realitate nu este vorba de o revenire la o situație care era larg răspândită în anii 1990 când bovinele bolnave, infectate sau moarte erau procesate în făinuri folosite la hrana animalelor din aceiași specie, ceea ce a condus la propagarea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), a cărei variantă umană, maladia Creutzfeld-Jacob, putea să se transmită în rândul consumatorilor.

„Condiții stricte ar trebui să se aplice cu prilejul colectării, transportului și transformării acestor produse și, în mod regulat, trebuie prelevate și analizate eșantioane pentru a evita orice risc”, se arată în textul european, pe baza avizelor emise de agențiile sanitare.

Pe baza propunerii Comisiei Europene, aproape toate statele membre UE și-au dat acordul, în luna mai, pentru relaxarea acestei interdicții, Irlanda și Franța s-au abținut.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii