Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

Fericirea are gust de cupcake

Pornind de la convingerea că un cupcake te duce cu gândul la lucruri frumoase, Ioana Romanescu își petrece timpul liber preparând dulciuri după rețete deprinse la cea mai mare academie londoneză de profil.
Poza obligatorie

O corporatistă cu job de mare răspundere își descoperă adevărata vocație, transformându-și timpul liber într-un mic business creativ. Tiparul sună cunoscut? Ei bine, după ce am cunoscut-o pe Ioana, am realizat că ingredientele poveștii ei sunt la fel de atipice precum buchetele de cupcakes pe care le prepară și le coace de aproape un an, sub brandul cupcakephilosophy.ro. Un mix de îndrăzneală și predestinare, strunit de o intuiție ascultată la momentul potrivit.

Ioana n-a crescut manevrând tăvi de prăjituri și forme de modelat aluatul în bucătăria mamei, n-a aspirat la o carieră de Masterchef și nici n-a visat cu ochii deschiși rețete de brioșe. Din contră, aragazul a fost multă vreme un teritoriu semi-interzis. ,,Mama este bucătăreasă de profesie și ne spunea mereu că e mai bine să gătească ea, iar noi să ne concentrăm pe învățătură în loc să stăm în bucătărie”, își amintește Ioana.

Devenită femeie de carieră, cu un job într-o companie mare, Ioana a urmat întocmai sfatul mamei, cu o singură excepție: dulciurile pe care le pregătea familiei și prietenilor, și care păreau să le aducă acestora foarte multă bucurie. ,,Am avut mereu convingerea că e de ajuns să privești un cupcake ca să zâmbești și să te gândești la ceva frumos”, crede ea.

Locuind trei ani la Toronto alături de soțul ei, a testat teoria pe propria piele: mica prăvălie de cupcakes de la colțul străzii o încânta de fiecare dată cu display-urile multicolore și cu bunătățile din vitrină și, chiar dacă erau mult prea dulci pentru gusturile ei, simpla lor imagine îi făcea ziua mai veselă. Revenind în România, la final de 2009, a început să se gândească tot mai mult la un proiect personal care să-i poarte amprenta și, mai ales, să exprime acea latură a personalității care nu-și găsea ecou în jobul de zi cu zi.

Ideea a venit de unde se aștepta mai puțin: din prefața unei cărți de bucate cumpărată de la Londra, deși – recunoaște, râzând – nu obișnuiește aproape niciodată să citească prefața cărților. A făcut-o atunci, fără să bănuiască vreo clipă impactul pe care-l va avea asupra ei ultimul paragraf: ,,Doi oameni pot urma aceeași rețetă, cu aceleași ingrediente, dar gustul va fi altul. Atunci când guști un preparat, guști și o părticică din persoana respectivă”.

N-a uitat nici până acum aceste cuvinte, care au impulsionat-o să se înscrie la un curs de un an la academia londoneză a lui Peggy Porschen, cea care a pregătit torturi și cupcakes pentru Madonna și alte vedete planetare, fiind considerată una dintre cele mai mari specialiste în dulciuri contemporane din Marea Britanie.

Timp de un an, Ioana și-a organizat viața astfel încât două săptămâni pe lună să se afle la Londra, învățând aproape totul despre deserturi, de la chimia prafului de copt și a amidonului până la know-how-ul unui business în domeniu.

Din strădania ei s-a născut cupcakephilosophy.ro, denumit astfel pentru că un cupcake poate însoți, în viziunea Ioanei, orice moment important din viață: de la cel în care vrem să impresionăm pe cineva care ne place (categorie de dulciuri botezată ,,Speechless”) la clipa căsătoriei (,,I do”), apariția unui copil (,,It’s a Boy/Girl”), evenimente profesionale (,,Office Pride”) sau pur și simplu la bucuriile mărunte și zilnice (,,No Reason Joy”, ,,Surprise Phone Call” și alte denumiri concepute, cu multă imaginație, de Ioana).

,,Important este ca, printre toate momentele importante ale vieții, să știm să strecurăm și multe clipe de <<No Reason Joy>>”, zâmbește ea.

De la începutul anului, se ocupă singură de proiect (de la preparat și copt până la livrat produsele), folosind momentele libere de după job, weekend-urile și… nopțile. La întâlnirea noastră, nu dormise aproape două nopți, modelând dragoni și pirați pentru candy-bar-ul aniversar al unui copil. Da, poate ar fi mai ușor să le prepare seara de dinainte și să le congeleze, dar și-a propus de la început să se diferențieze prin calitate și grijă, ca și cum ar găti în continuare pentru familia ei.

Folosește unt franțuzesc, ouă proaspete și ingrediente aduse din afară, iar toate produsele sunt băgate la cuptor cu câteva ore înainte de fiecare eveniment.

,,Din tot ceea ce am învățat la Peggy Porschen Academy, cel mai tare m-a impresionat partea de igienă și de control al calității”, recunoaște Ioana. Tocmai de aceea, și-a propus să țină ștacheta sus, cu orice preț. ,,Și băiețelul meu mănâncă din ceea ce produc eu”, explică ea. ,,Cum aș putea să fac vreodată rabat de la calitate?”.

Pentru viitor, Ioana are planuri mari, realizabile cu multă răbdare, în ritmul ei de soție, mamă, femeie de carieră și acum și antreprenor. Se pregătește să lanseze pe site un ,,configurator de cupcakes”, unde potențialii clienți să-și poată stabili singuri designul, ingredientele, chiar și poziționarea produselor în cutie, dar are în lucru și o carte și un nou concept de cupcake-bar.

De la începutul anului, laboratorul a devenit oaza ei de liniște și de creativitate, unde ideile par să curgă fără niciun efort. ,,Săptămâna asta m-am trezit la ora cinci dimineața ca să merg în laborator și să prepar macarons pentru o degustare”, zâmbește ea. Un detaliu care, mă asigură tot cu un zâmbet, nici nu contează prea mult. Nu atunci când știi că oamenii vor gusta o părticică din emoțiile tale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii