FacebookTwitterLinkedIn

Un consorțiu alcătuit din trei producători și distribuitori europeni de ferestre și sisteme de ventilație a dezvoltat o nouă tehnologie pentru ferestre eficiente energetic care economisesc căldura, destinate renovării clădirilor rezidențiale și comerciale.

În timpul iernii, prin ferestre și sistemul de ventilație au loc pierderi semnificative de căldură, în special în cazul clădirilor vechi. Ferestrele inteligente Climawin dispun și de o funcție de auto-răcire, utilă în perioadele cu vreme toridă, care reduce necesitatea utilizării aparatelor de aer condiționat costisitoare și le face potrivite în orice climat, potrivit reprezentanților producătorului.

„Ferestrele unei clădiri reprezintă surse majore ale pierderilor de căldură. Inovația noastră constă în realizarea unui sistem de ventilație pasiv pentru economisirea căldurii. Rezultatele testelor arată că o clădire obișnuită dotată doar cu ferestre CLIMAWIN își îmbunătățește performanța energetică cu 18-24%”, a declarat Brian O’Brien de la Solearth Ecological Architecture, reprezentant al proiectului.  

„În climatele reci, CLIMAWIN poate îmbunătăți nivelul de confort prin pre-încălzirea aerului ventilat pe fațadele de nord, est și vest și prin utilizarea căldurii solare pe fațadele sudice. Pentru climatele calde, tehnologia dispune de o funcție de auto-răcire care permite pătrunderea luminii soarelui în interior, însă reduce cantitatea de căldură. Prin optimizarea izolării termice, a fluxului de energie solară și a controlului luminii, este de așteptat ca fereastra să îmbunătățească semnificativ eficiența energetică și confortul termic atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele comerciale care nu dispun de sisteme de ventilație eficiente.”

Acest tip de fereastră a fost dezvoltat de șapte parteneri din patru țări – Danemarca, Germania, Irlanda și Portugalia – printr-un proiect de cercetare și dezvoltare finanțat de UE, numit Climawin.

„Climawin demonstrează că reducerea emisiilor de carbon poate fi o oportunitate de afaceri importantă pentru IMM-uri, care reprezintă coloana vertebrală a economiei noastre. De asemenea, aceste tehnologii vor ajuta consumatorii și companiile prin reducerea facturilor la energie. Uniunea Europeană va continua să sprijine numeroase astfel de proiecte de cercetare în cadrul noului nostru program Horizon 2020”, spune Michael Jennings, purtătorul de cuvânt al Comisarului European pentru Cercetare, Inovație și Știință.