Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Ferenc Hegedus

Ferenc Hegedus.jpg
Avere: 21-22 milioane de euro Vârstă: 52 de ani Reşedinţă: Covasna Domenii: Imobiliare, hotelier, retail

Ferenc Hegedus a simţit din plin gustul succesului în cei 15 ani în care a condus afacerea Domo împreună cu partenerul său tradiţional de afaceri Lorand Szarvadi. După ce a adus compania la un nivel invidiat de concurenţi, a reuşit să vândă pachetul majoritar de acţiuni în cel mai bun moment posibil. A obţinut împreună cu Szarvadi 75 milioane de euro şi a făcut pasul către un alt capitol: imobiliarele.

Cu banii obţinuţi în 2007 din vânzarea electroretailerului a cumpărat mai multe terenuri, prin firma Interdomo, unde deţine 45% din acţiuni. Restul de 55% revin familiei Szarvadi, cu care Hegedus a dezvoltat mare parte din afaceri.„Interdomo e în momentul de faţă cea mai importantă companie a noastră, dar nu a devenit încă profitabilă“, spune Hegedus, care refuză să creadă că investiţia în domeniul imobiliar a fost o decizie proastă.

Totuşi, cel mai important proiect al asociaţilor a fost abandonat pentru moment. Este vorba despre un teren de 100 de hectare în nordul Bucureştiului, pe care urmau să construiască un cartier rezidenţial. Cererea de case în jurul Capitalei a scăzut, iar cei doi s-au reorientat către un proiect similar, de dimensiuni mai mici, dar în apropierea oraşului Sfântu Gheorghe. „E vorba de un cartier cu 200 de case. Proiectul nostru nu e în pericol, pentru că cererea de astfel de locuinţe e ridicată în regiune“, e convins Hegedus. Este vorba despre case cu teren de 500 de metri pătraţi, care vor costa între 80.000 şi 120.000 de euro. Relaxarea afaceristului are însă o justificare: lichidităţile obţinute din vânzarea Domo îi permit să construiască în linişte. Pe lângă cartierul de case din judeţul Covasna, Hegedus a investit şi în opt apartamente din Cluj, pe care intenţionează să le vândă în viitorul apropiat.

Deşi a cumpărat terenuri în perioada în care preţurile explodaseră, Hegedus nu consideră că a făcut o alegere proastă prin achiziţiile sale şi se aşteaptă ca blocajul de pe piaţa imobiliară să aducă şi ceva bun pe viitor: echilibrarea preţurilor, care deveniseră din ce în ce mai nerealiste.„Nici terenul din Bucureşti nu îl vom lăsa baltă prea mult timp. Probabil că anul viitor vom avea mai mult timp să ne gândim la un proiect pentru el“, spune Hegedus, care aşteaptă însă măsuri concrete din partea Guvernului, care să deblocheze piaţa imobiliară şi să stimuleze revenirea economiei. Pentru moment, însă, antreprenorul lucrează cu frâna de mână trasă în domeniul imobiliar, şi aşa cum îi stă bine oricărui miliardar care se respectă, şi-a„ocupat timpul“ cu o altă afacere în care îşi pune mari speranţe: turismul. Hegedus are două hoteluri: Best Western în Balvanyos şi Atrium în Târgu Secuiesc.

Primul hotel a fost cumpărat în urmă cu doi ani şi renovat complet, după care a fost redeschis în primăvară. Investiţia totală a fost de zece milioane de euro, iar Hegedus nu vrea să se oprească aici: are de gând să construiască o pârtie de schi, un centru de tratament balnear şi o piscină acoperită. Toate fac parte dintr-un proiect a cărui valoare se ridică la 3,5 milioane de euro. O parte din aceşti bani provin din fonduri europene, însă birocraţia îl ţine pe Hegedus în loc. „Proiectul e aprobat, dar suntem pe lista de aşteptare pentru a primi banii“, explică el. Putea opta pentru finanţare bancară, dar dobânzile sunt mari şi se cer prea multe garanţii, aşa că preferă să aştepte fondurile europene. Hotelul Best Western este cotat la patru stele, iar Hegedus are mari aşteptări de la el pentru viitor, însă pentru moment recunoaşte că este un aspirator de bani care nu se poate autofinanţa pe termen scurt.„Investiţia în turism este una de viitor şi cred foarte mult în ea, dar trebuie răbdare. E posibil să nu îmi recuperez banii nici în zece ani“, spune el. Hotelul Atrium, din Târgu Secuiesc, cotat la trei stele, are cu totul şi cu totul altă poveste. Spre deosebire de„fratele său mai mare“ din Balvanyos, Atrium a fost construit de la zero, cu o investiţie mai mică, de aproximativ două milioane de euro. Hegedus, care locuieşte în Târgu Secuiesc, a sesizat lipsa unui hotel de acest gen în oraş şi nu a stat pe gânduri. În 12 luni hotelul era inaugurat, iar rezultatele sunt mulţumitoare. Într-o perioadă dificilă, Atrium se menţine la limita profitabilităţii şi este de aşteptat ca pe viitor să devină o investiţie foarte rentabilă. Pentru asta, Hegedus nu a stat cu mâinile în sân şi a băgat mâna adânc în buzunar. A început deja să investească în mărirea bazei de agrement: va construi o piscină acoperită, un teren de tenis, două săli de squash şi o sală de bowling.„Aşa ceva se caută în oraş. În plus, sportul va fi întotdeauna la mare căutare, nu?“, întreabă Hegedus retoric, el însuşi fiind pasionat de tenis şi de baschet.

Deşi deţine în continuare aproximativ 6% din acţiunile Domo, afaceristul spune că acest business este un capitol închis pentru el:„Am fost preşedintele Consiliului de Administraţie, dar de când am vândut pachetul majoritar am preferat să mă retrag de tot din conducere şi să mă dedic celorlalte afaceri“, explică el. Spre deosebire de Hegedus, partenerul său de afaceri Szarvadi a rămas la conducerea companiei în funcţia de director executiv. Mai mult, în momentul de faţă, Szarvadi se gândeşte serios la răscumpărarea acţiunilor vândute în urmă cu trei ani, la un preţ mult mai avantajos.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii