FacebookTwitterLinkedIn

De-a lungul timpului, jocurile de PC de tipul room escape (sau escape room) s-au bucurat de un succes enorm – personajul din joc este închis într-o cameră și trebuie să se folosească de toate obiectele din jur pentru a putea evada.

În 2006, un grup de programatori din Sillicon Valley a conceput ,,Origins”, o cameră inspirată de misterioasele romane ale Agathei Christie. Protagoniștii nu mai erau personaje de joc, ci oameni care au plătit pentru a încerca să evadeze folosindu-se de toate elementele din jur. Aceasta este ideea room escape-urilor: plătești o anumită sumă, iar în decursul a 60 de minute trebuie să deslușești tainele din camera în care ai fost închis, cu scopul de a evada. Ulterior, ideea s-a răspândit pe întreg mapamondul – în Asia, Europa și Australia, iar în prezent există 2.800 de locații room escape în toată lumea.

VEZI MAI MULTE POVEȘTI DESPRE MICI AFACERI

Anul trecut a fost cel în care publicul român a devenit familiarizat cu acest concept devenit fenomen. Cum activitățile prin care te poți relaxa sunt limitate, nu a durat mult până când mulți români, în special tineri, au devenit pasionați de escape rooms.

Regulile sunt aceleași: ajungi la locație, plătești o sumă și ești închis timp de maxim 60 de minute într-o cameră. În funcție de locație, tematicile camerei diferă: unele abordează un stil misterios, altele horror, dar ideea principală este întâlnită în toate locurile – ai la dispoziție o oră să rezolvi puzzle-urile din cameră, să te concentrezi, să te distrezi și, eventual, să evadezi.

Pentru a porni o asemenea afacere este nevoie de creativitate, pasiune, dedicare și un buget de zeci de mii de euro. Mai jos e prezentată o serie de articole despre camerele bucureștene din care trebuie să evadezi contratimp:

BREAKOUT: Jocurile – pasiune și afacere

CHAMBERS: Creativitate transpusă în business

MYSTERY ROOMS ESCAPE: Mister, inspirație și sprijin

PARADOX ESCAPE ROOMS: Paradoxul din cameră

ROOMXCAPE: Despre afaceri și superstiții

TRAPPED: Vacanță încheiată cu idei de afaceri