
Majoritatea femeilor nu se mai așteaptă ca un bărbat să fie galant, așa cum nici bărbații nu mai recurg la gesturile cu care erau obișnuite bunicile noastre.
Cu trecerea timpului, și eticheta a trecut printr-o serie de transformări, iar codul bunelor maniere a suferit modificări, fiind adaptat la situația actuală. În același timp, unele reguli au rămas neschimbate deoarece se referă la principii precum respect, bunăvoință și amabilitate. Oamenii au învățat să se comporte astfel încât viața și conviețuirea în societate să le fie cât mai ușoară și mai plăcută, iar manierele s-au dezvoltat în scopuri practice.
De exemplu, strângerea de mână între bărbați a apărut cu scopul de a arăta că aceștia nu poartă armă. Acest obicei s-a păstrat până astăzi și arată că este vorba doar despre o schimbare de circumstanțe, nu și de fond. La fel, odată cu trecerea timpului, moda s-a schimbat și bărbații nu mai poartă pălării, pe care să le scoată în momentul în care salută o doamnă. Însă gestul de a înclina capul în timpul salutului s-a păstrat până astăzi, iar atitudinea respectuoasă este privită în continuare cu admirație.
Unele dintre regulile de bază ale codului bunelor maniere au rămas nemodificate până astăzi. De exemplu, bărbatul îi este prezentat femeii, inferiorul – superiorului, persoanele singure sunt prezentate cuplului și cel mai tânăr – celui mai în vârstă. O altă regulă neschimbată este aceea că doamnele nu se ridică niciodată de pe scaun atunci când salută pe cineva sau le este prezentată o altă persoană, iar pe stradă, femeia merge în dreapta bărbatului, lăsându-i acestuia grija de a o proteja. Poate că, în ziua de astăzi, nu mai este nevoie ca domnul să înconjoare mașina pentru a-i deschide portiera doamnei, însă este obligatoriu ca acesta să îi deschidă ușa sau, la restaurant, să aștepte ca ea să se așeze prima la masă.
Statele Unite ale Americii sunt cunoscute ca fiind o țară mai relaxată în ceea ce privește interacțiunea umană. Totuși, agresivitatea cu care au fost promovate noile principii ale feminismului a dus la crearea unei stări de confuzie sau chiar de tensiune între cele două sexe. Femeile nu mai doresc să pară neajutorate, iar bărbații nu doresc să le facă să se simtă inferioare și, astfel, s-a ajuns la situația în care balanța s-a înclinat într-un mod neașteptat. Un gest de amabilitate din partea unui bărbat ar putea fi astăzi interpretat drept unul de discriminare a femeii.
Dacă în America s-a ajuns deja la situații în care bărbații nu se mai oferă să ajute femeile la transportarea bagajelor sau iau loc la masă în timp ce o doamnă stă în picioare, în Europa, lucrurile stau puțin altfel. La noi, tendința de a pune semn de egalitate între femei și bărbați nu este la fel de pronunțată ca peste Ocean, dar dă semne de răspândire. Asta nu înseamnă, neapărat, că bărbații nu le recunosc femeilor valoarea, ci doar că încă mai acordă suficientă atenție acelor gesturi de cavalerism pe care trebuie să le facă în fața unei doamne.
Citește și Puterea cuvintelor „mulţumesc“ și „te rog“ în era comunicării digitale
Constatăm uneori, cu surprindere, că un mic gest de gentilețe ne poate schimba dispoziția în bine, că o ușă deschisă sau un loc cedat în autobuz unei doamne nu repezintă o umilință sau o constatare a inferiorității, ci un gest care ne onorează și ne arată că respectul nu ține cont de gen, de vârstă, de nivelul profesional sau de statutul social.
La fel de important este ca aceste deprinderi să fie învățate la timpul potrivit. Educația primită atât în familie, cât și la școală joacă un rol esențial în dezvoltarea ulterioară a viitorului adult. Părinții își pot îndruma copiii către cursuri specializate, în care să poată învăța bunele maniere într-un mod plăcut și distractiv. Écolage, prima școală de bune maniere din România, organizează astfel de activități pentru copii, dar și pentru adulți.