Cautare
, Contributor

Consultant și analist de risc politic, CEO Smartlink, fost Policy Manager la Google Bruxelles

Opinii |
|

Felicitări, primari, voi veți salva România din toamnă!

Felicitări, primari, voi veți salva România din toamnă! Și acum... la muncă și la pregătirea unor soluții și planuri locale care să compenseze atmosfera de război politic steril care domină în politica națională!
editorial radu magdin_ok
 
Adevărul este că nu putem trăi cu toții între două raportări ale numărului de infectări, prinși în războiul măștilor și al anchetelor. Nici nu putem astepta sa vedem daca se va confirma un blat Psd Pnl cu o mare coalitie surpriza dupa parlamentare sau daca Pnl si Usr Plus se vor acuza reciproc nationale in caz de rezultate sub asteptari la locale. Ținând cont de cât de dificilă va fi perioada următoare, si ma refer la ani dincolo de luni, gândirea strategică și munca pot face diferența dintre câștigătorii și învinșii pandemiei.
Actuali sau viitori primari, România s-a plâns de nenumărate ori de blocaje și amânări în plan central, așa că soluția sunteți voi, la nivel local. În general, România este rezistenta, indura, dar nu stă grozav cu moralul ca tonus/energie/optimism, iar pandemia, oarecum firesc, a complicat și mai mult lucrurile. Putem analiza daca e o problema istorica si vina cui e, dar mai bine ne concentram pe viitor si evitarea de noi generatii de sacrificiu. Așa că nu e o surpriză când spun că avem nevoie de modele locale inteligente și ambițioase de dezvoltare și conectare cu regiunea și cu lumea. Orice trebuie maximizat, de la operaționalizarea cu adevărat a conceptului de smart city (chiar ar fi timpul să trecem de la concept la fapte!) la înfrățirile strategice din ultimii ani – în perioada de criză, contactele contează cel mai mult. Șocul locurilor de muncă pierdute și atragerea banilor europeni pică tot pe comunitățile locale, dincolo de intențiile anunțate de la nivel central și de punctajele deseori neclare (sau inutile ca informatii dincolo de cifre mari) ale partidelor la nivel central.
Este bine că vedem forme emergente de organizare locală și de lobby colectiv. Deja s-a vorbit despre Alianța Vestului (dar ce facem cu cea a Restului?), avem o mișcare socială și un nou partid în jurul ideii autostrăzii Moldovei, iar în Oltenia se pregătește ceva similar. Există o doză evidentă de politică hardcore în aceste proiecte, dar deja se simte nevoia de a pune și substanță și obiective extrem de specifice pentru cooperarea regională. Aceste idei pot deveni modele pentru alte zone și comunități, în măsura în care exponenții lor își vor rafina obiectivele, vor alege să fie sofisticați în abordări și să nu se mulțumească doar cu alegeri câștigate pentru un ciclu electoral sau două. Bătălia cu adevărat relevantă este pentru dezvoltare și pentru echilibrarea sa, într-o asemenea măsură în care aglomerările urbane să devină atractive pentru abordarea integrată și pentru o clasă de mijloc tot mai exigentă. În plus, nici modelele externe nu trebuie trecute cu vederea, iată doar câteva pentru a pune lucrurile în context: North Rhine Westphalia din Germania, Greater Bay Area din China, Texas/California în funcție de apetitul ideologic, republican sau democrat, in SUA. România a crescut în ultimii ani, s-au investit bani în administrația locală pentru salarii și atragerea de resurse umane, așa că nu există nicio scuză să nu vedem o diplomație economică locală mult mai robustă, totul într-o combinație de politică externă și de investiții coordonate de primar, pentru a vedea efecte câte mai rapide. “Provincialismul” si “localul” poate cunoaste o regandire si repozitionare cu cativa primari foarte activi pentru a deveni motorul economic care sa relanseze tara.
Modelul în care liderul local își trimite oameni la București în Parlament sau, când e posibil, în administrația centrală nu mai e suficient. Cu un senator sau deputat poți face intervenții punctuale, dar strategia și drive-ul trebuie să vină din altă parte. România locală și regională va salva România centrală și pentru că nu are de ales: daca nu o face se va frustra de blocajele si intarzierile continuate din plan central. Contează totuși dacă o salvează la limită și cu zgârieturi sau dacă o salvează cu un plan și o minimă disciplină. Este o șansă imensă aici de a trece de la baronii locali, cei cunoscuți mai degrabă pentru control electoral și administrație de nivel secund (ca să fiu elegant!), la artizani ai dezvoltării locale și ai ieșirii regiunilor noastre cu fruntea sus în lume, fără mijlocirea Bucureștiului care s-a culcat pe-o ureche și crede că nimeni nu poate inova fără acceptul mai-marilor din Palate, ministere și alte autorități centrale. În plus, poate nu avem o gestiune adecvată a imaginii de țară, dar în mod cert avem branduri locale, de la sărbători în Maramureș la Crăciun în Bucovina (regiunea are totusi nevoie de un detox după episodul Covid-19 de la Suceava). S-au întors 1,7 milioane de români acasă în ultimele luni, conform premierului, iar planul pentru ei rămâne neclar. Oportunitățile locale se pot dovedi salvatoare în lipsa unui plan național clar care să pună idei valoroase pe masă. Dincolo de vorbe mari in prime time la Tv, tot pe “capul primarului” X si a comunitatii locale, economic vorbind, vine gestiunea a 10-20-30 mii de oameni din cei 1,7 milioane de mai sus.
Localul în România trebuie să iasă de sub tutelajul centralului, în special în acele zone care au fost poli de creștere în ultimii ani. Cu ambiție, idei și având curajul să testeze măsuri noi, noii lideri locali (ca mandat reinnoit sau efectiv nou) pot reaprinde modelul dezvoltării și compensa deficitul de încredere din politica națională. Două cuvinte cheie: curaj și know-how. Alegerile din septembrie ar fi prea triste și total ratate dacă vom continua să dezbatem doar prețul gigacaloriei, managementul traficului și îngrijirea spațiului verde. Politica locală nu doar că poate fi cool, dar chiar poate salva România. Este o foame de modele și proiecte majore, si localul poate arata centralului si Romaniei intregi ca avem cu cine si se poate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii