FacebookTwitterLinkedIn

Ambasadori ai acestei inițiative, jucătorii echipei naționale calificată la Euro 2016 poartă tricouri cu formule matematice ale căror rezultate reprezintă numerele de pe tricourile lor de joc. Astfel lansarea acestui program a avut loc înaintea meciului dintre România și Spania.

Lionel Messi, ambasador global al brandului Huawei: „Trebuie să te lupți pentru visul tău”

Campania aduce împreună autorități, elevi, profesori și fotbaliști  pentru a combate o problemă ce are urmări grave asupra educației copiilor – abandonul școlar. Programul debutează prin lansarea unui manual auxiliar de matematică, ce conține probleme și exerciții inspirate din lumea fotbalului,care va putea fi achiziționat de catre părinți si profesori din toamna anului 2016. Un prototip va fi valabil în această primăvară.

Ermanno Scervino „îmbracă” echipa națională de fotbal a Italiei

„Fotbalul și matematica nu se exclud. Trebuie să privim sportul și educația ca fiind nu doar complementare, ci elemente fundamentale integrate în procesul de formare și desăvârșire al copiilor”, declară președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Educația, o strategie pe termen lung

De aceeași părere este și reprezentantul editurii Niculescu, Andrei Niculescu, care a declarat „Ne-am propus, pentru început pentru clasa a IV-a, sǎ înlocuim textele oarecum convenţionale ale problemelor de matematicǎ prin ceva nou, surprinzǎtor și mult mai atractiv pentru aceastǎ vârstă. Căci, în fond, dacă Steve Jobs a avut îndrǎzneala sǎ cearǎ proiectanţilor sǎ conceapǎ un telefon cu un singur buton, sfidȃnd convenţiile, de ce n-am cere și noi vedetelor din fotbalul naţional sǎ devină ambasadori ai matematicii și ai școlii în general?”

Lidia Bodea (Humanitas): „Educație înseamnă cărți: profesori și elevi care citesc, biblioteci și librării”

Inițiativa a pornit ca urmare a faptului că România se află în topul țărilor cu cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană, aceasta fiind în 2014 de 18% (conform unui studiu Eurostat 2014). De asemenea, există o tendință generală de asociere a sportului, în special a fotbalului, cu neglijarea îndatoririlor școlare de către elevi. În paralel, programa școlară propune o abordare rigidă a disciplinelor, sportul fiind perceput ca o activitate secundară și nu foarte
importantă în raport cu altele.