FacebookTwitterLinkedIn

Faţada unei clădiri reprezintă între 20% şi 35% din costurile de construcţie şi este unul dintre argumentele principale de convingere a investitorilor şi chiriaşilor. Immpuls atrage atenţia asupra faptului că, de cele mai multe ori, în momentul alegerii faţadei s-a luat în calcul doar investiţia iniţială, fără a se avea în vedere costurile de administrare pe termen lung, cheltuielile de întreţinere sau confortul utilizatorilor.

Află câți metri pătrați de clădiri de birouri au fost livrați în 2012

“Majoritatea clădirilor de birouri din Bucureşti au fost proiectate şi construite făcând economie de idei, bani şi timp. Spre exemplu, faţadele cortină, de multe ori considerate a fi simbolul modernităţii, sunt folosite în mod exagerat în peisajul autohton. Ele sunt construite ieftin, cu materiale de proastă calitate şi sunt neadecvate climei din România. Suprafeţele mari vitrate, cu factori slabi de protecţie solară şi de izolare termică conduc la un consum sporit de energie şi la disconfortul chiriaşilor”, explică Tudor Popp, managing director al Immpuls Real Estate Solutions, de consultanţă, proiectare şi project management în real estate.

Vezi ce suprafață de spații de birouri a făcut obiectul tranzacțiilor de închiriere în 2012

De exemplu, la o suprafaţă construită de 15.000 de metri pătrați a unei clădiri de birouri, varianta de faţadă cu protecţie solară simplă (sticlă cu factor solar), întâlnită frecvent pe plan local, aduce dezvoltatorului economii de 2 milioane de euro la faţadă, dar un plus de circa 0,75 milioane de euro la echipamente şi  generează pentru chiriaşi costuri adiţionale de până la  200.000 de euro anual faţă de un sistem de faţadă performant.