FacebookTwitterLinkedIn

M-am așezat la masa unuia dintre localurile din Centrul Istoric din București  și am scanat codul QR. Mi-am ales ceva din meniul virtual, comanda a ajuns la chelner, iar în scurt timp, în fața mea. Aproape că m-am abținut să nu-i alerg cu privirea prin local pe ospătari și să le fac semne disperate. Așa am făcut cunoștință cu aplicația FastOrder și cu, posibil, viitorul industriei ospitalității din lume. Pentru că asta speră cei opt tineri români care lucrează la dezvoltarea continuă a acesteia.

Echipa FastOrder este condusă de Lucian Cramba – tânărul cu ideea, dar și cu spirit antreprenorial. Chiar pe vremea când ideea abia lua naștere, în urmă cu șase ani, conducea o cafenea alături de fratele său. „Am realizat că nu există o metodă eficientă de a servi clienții în timpul orelor aglomerate. M-am gândit cum să eficientizez modul de servire în local, nu m-am gândit la un proiect atât de mare cum avem în ziua de azi”, își amintește antreprenorul.

lucian cramba
Lucian Cramba, fondatorul FastOrder

Potrivit antreprenorului, beneficiile aplicației pentru localuri se pot măsura în bani economisiți, vânzare mai rapidă a locului la masă și ospătari cu mai mult timp liber. Concret, potrivit acestuia, dacă un local are 200 de clienți într-o zi și economisește un minut la fiecare client cu ajutorul aplicației, înseamnă aproape trei ore câștigate în ziua aceea. Astfel, la o vânzare medie de 3.000 de lei, deci vânzare de 200 de lei pe oră, sunt 600 de lei pe zi care merg „în pușculița” patronilor de restaurante.

Primul venit, primul servit

În mai 2015, clujenii implicați în dezvoltarea aplicației făceau primele teste, pentru a valida piața, pentru a afla dacă oamenii ar folosi serviciul și dacă restaurantele ar apela la o astfel de soluție. „Am început să învățăm despre problemele pe care le întâmpină ospătarii, managerii și clienții restaurantelor în fiecare zi, iar tot acest know-how l-am împachetat în prima versiune a aplicației, pe care am lansat-o spre sfârșitul lui 2015”.

Acum, FastOrder este în aproape 80 de localuri din țara noastră din orașele mari, iar de puțin timp și peste graniță, în două localuri din New York și în trei din Dubai. Ca orice idee nouă, și cea pe care o prezentăm acum a întâlnit reticențe, „dar de fiecare dată când o tehnologie revoluționează un sistem, există un grad de reticență”, completează Cramba.

În ceea ce privește costurile pe care restaurantele le plătesc pentru utilizarea aplicației, abonamentele lunare au prețuri diferite, în funcție de dimensiunea locației, de țară și chiar de continent. Astfel, în medie, un local din țara noastră plătește între 50 și 100 de euro, subscripția lunară pentru SUA pornește de la  100 de dolari, iar în Dubai de la 400 de dolari. Dar antreprenorul se gândește și la un alt canal de venituri: „Pe termen lung, vrem ca aplicația să devină cea mai performantă platformă de advertising orientată spre piața producătorilor de băuturi alcoolice și nealcoolice. Acesta este proiectul de viitor spre care ne îndreptăm”.

Dar, până la urmă, ce înseamnă o aplicație de succes? „Pe partea de business, succesul se cuantifică doar în bani. Pe partea de useri, este dat de numărul de utilizatori fericiți pe care-i ai și de rating-ul pe care-l are aplicația”. Iar FastOrder are un rating de 4,8.

Citiți interviul complet într-o ediție viitoare a revistei tipărite Forbes România.