Cautare
, Editor Coordonator

The Power of One |
|

Fără unghiuri drepte: arhitecta Zaha Hadid, omagiată de editura Taschen

Opera Zahei Hadid, cea mai importantă arhitectă contemporană, este omagiată de editura Taschen într-un volum care cuprinde toate proiectele acesteia din 1979 încoace.  
shutterstock_1393414715

Liniile și unghiurile drepte nu au fost niciodată pe placul arhitectei Zaha Hadid. La Școala de Arhitectură a Asociației Arhitecților din Londra a devenit cunoscută drept „inventatoarea celor 89 de grade”, iar mai târziu publicațiile de specialitate au numit-o „Regina curbelor”. 

Zaha Hadid în Centrul Cultural Heydar Aliyev, Baku, 2013 ( foto/Zaha-Hadid.com)
Zaha Hadid în Centrul Cultural Heydar Aliyev, Baku, 2013 ( foto/Zaha-Hadid.com)

 

Fără să-și propună neapărat să șocheze, fără să-și dorească cu tot dinadinsul să fie altfel, Zaha Hadid este autoarea unui stil arhitectonic unic, numărându-se printre acei rari artiști care pot fi identificați imediat prin creațiile lor.

Zaha Hadid a imaginat imposibilul și l-a făcut posibil. Clădirile sale, cu ireale forme curbilinii, care sfidează logica și gravitația și provoacă principiile de bază ale arhitecturii, pot fi admirate astăzi în toată lumea, din America via Orientul Mijlociu până în Asia de Sud-Est și de la Viena până la Baku: centre culturale, săli de spectacole, muzee, clădiri de birouri și hoteluri.

Înnobilată în 2012 de Regina Elizabeta a II-a, Dame Zaha Hadid s-a născut în 1950, în Bagdad; a studiat matematica în Beirut și arhitectura la Londra și a scris un capitol distinct și original în istoria contemporană a arhitecturii, confrații admirând-o pentru creativitate, originalitate și imaginație.


În 2011 și 2012 Zaha Hadid a obținut
Premiul Stirling, cea mai prestigioasă distincție britanică pentru arhitectură; este, de asemenea, prima femeie căreia i s-a acordat Premiul Pritzker pentru Arhitectură.

Zaha Hadid s-a stins în martie 2016, în urma unui atac de cord. Cu o lună înaintea neașteptatului deces, arhitecta a primit The Royal Gold Medal din partea Institutului Regal al Arhitecților din Marea Britanie. Până astăzi, este prima și singura femeie onorată cu această distincție.

Iată câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte ale Zahei Hadid și ale biroului său de arhitectură:

 Aeroportul Daxing din Beijing

Ca mărime, Daxing este al doilea aeroport al Beijingului. Inaugurată în septembrie 2019, clădirea în formă de stea de mare este una dintre cele mai mari structuri acoperite din lume, cu o suprafață de 700.000 de metri pătrați. Construcția a durat cinci ani și a costat 11,5 miliarde de dolari, aeroportul având capacitatea de a deservi 72 de milioane de pasageri anual.

Centrul Cultural Heydar Aliyev din Baku, Azerbaidjan

Centrul Cultural Heydar Aliyev este unul dintre proiectele care delimitează noua viziune arhitectonică a capitalei azere de trecutul sovietic, fiind totodată una dintre cele mai emblematice creații ale stilului „fără linii drepte” al Zahei Hadid. Finalizat în 2013, centrul cuprinde spații destinate expozițiilor, o bibliotecă, un muzeu, o sală de conferințe și una de spectacole cu 1.000 de locuri, pe o suprafață totală de 15.500 de metri pătrați și cu o înălțime maximă de 74 de metri.

Hotel Morpheus, Macao

Cu trei „găuri” în structură și un spectaculos schelet metalic exterior, hotelul Morpheus este o construcție singulară nu doar în peisajul arhitectonic din Macao, ci probabil din lume. Demarat în 2012, proiectul a costat un miliard de dolari. Scheletul metalic are rol de structură de rezistență, ceea ce permite mai multă libertate în amenajarea interiorului. Hotelul are 772 de camere și apartamente, șase duplexuri și trei vile cu piscină proprie. Piscina se află la etajul 40, iar celebrul chef Alain Ducasse are în grijă meniul de la două dintre restaurantele hotelului, Voyages și Alain Ducasse at Morpheus.

 Wangjing SOHO, Beijing

Este un complex de trei zgârie-nori asimetrici, a cărui amplasare a făcut-o pe Zaha Hadid să-l descrie ca fiind „a welcome and farewell to Beijing”. Cea mai înaltă dintre clădiri ajunge la 200 metri, fiind a cincea în topul celor mai înalte clădiri proiectate de femei. Designul proiectului Wangjing a făcut obiectul unui proces de drepturi de proprietate intelectuală, întrucât a fost parțial copiat la o altă clădire din China, Meiquan 22nd Century, din orașul Chongqing. Wangjing SOHO a câștigat în 2014 premiul Emporis Skyscraper Awards, fiind prima clădire din China care obține această distincție.

Foto Zaha Hadid Architects, Shutterstock

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii