Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Analize |
|

FAO: Prețurile mondiale la alimente se află la cel mai ridicat nivel al ultimilor 10 ani

Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) anunță că prețurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel al ultimilor 10 ani, după ce indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv.
A,Woman,Is,Overwhelmed,With,The,Wide,Range,In,The

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna septembrie 2021, acest indice a crescut până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul raportat în luna august a acestui an și cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020, transmite Reuters.

În ultimul an, prețul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici dar și a cererii mari venită din China.

Creșterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul prețurilor la cereale, care au înregistrat o creștere de 2% comparativ cu luna august. În interiorul acestei categorii, prețurile la grâu au fost în frunte, cu un avans de 4% comparativ cu luna august și un avans de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut, din cauza unor disponibilități limitate la export pe fondul cererii puternice.

„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenției în săptămânile următoare în condițiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creșterea rapidă a prețurilor”, a punctat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.

De asemenea, prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august și cu aproximativ 60% în ritm anual, în principal ca urmare a majorării cotațiilor la uleiul de palmier, în contextul unei cereri robuste de importuri la nivel global și a îngrijorărilor cu privire la posibilitatea ca deficitul de forță de muncă să afecteze producția în Malaezia.

FAO a mai dat publicității și un set de noi estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2021, prognozând un maxim istoric de 2,800 miliarde de tone. Cu toate acestea, FAO estimează că producția va fi inferioară consumului global, care va fi unul de 2,811 miliarde tone, în condițiile în care FAO și-a majorat estimările privind cantitățile de grâu ce vor fi utilizate ca nutreț pentru animale.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii