FacebookTwitterLinkedIn

Indicele FAO, care înregistrează modificările de preț pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 127,1 puncte luna trecută, față de 121,3 revizuite în luna aprilie, notează RetailDetail.eu.

Această majorare este catalogată de specialiștii FAO ca fiind cea mai mare creștere lunară din ultimii zece ani. Anual, prețurile alimentelor au crescut cu până la 39,7%, scrie și Reuters.

Potrivit FAO, prețurile cerealelor au crescut cu 6% în luna mai și acum sunt cu 36,6% mai mari decât în ​​urmă cu un an. Porumbul este chiar și cu 90% mai scump față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, ONU a adăugat că prețurile produselor alimentare au scăzut din nou la sfârșitul lunii, determinate de perspectivele îmbunătățite de producție din Statele Unite.

În ceea ce privește indicele prețului uleiului vegetal, acesta a înregistrat o creștere cu 7,8%, în principal datorită majorării prețurilor la uleiul de palmier, soia și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au fost alimentate de creșterea lentă a producției în Asia de Sud-Est, în timp ce perspectivele unei cereri globale solide, în special din sectorul biodieselului, au determinat creșterea prețurilor la soia.

Prețurile zahărului au crescut cu 6,8% din cauza temerilor de producții mai mici în Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, în timp ce prețurile la carne și la produsele lactate au crescut cu 2,2% și respectiv cu 1,8% luna trecută. De cealaltă parte, untul a consemnat o scădere a prețului pentru prima dată în aproape un an.

Totodată, FAO a lansat și prima sa prognoză pentru producția mondială de cereale în 2021. Potrivit specialiștilor, aceasta este cu aproape 2% mai mare comparativ cu cea din 2020, depășind 2,8 miliarde de tone, înregistrându-se astfel un nou record.