Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Familia Zanfir – 500 Miliardari Ediţia 2011

Nume: Familia Zanfir Avere: 7-8 milioane de euro Resedinta: Vrancea Domeniu/Companie: Industria alimentară

Soţii Lilieana şi Vasile Zanfir sunt proprietarii lanţului de supermarketuri Zanfir din Focşani, una din cele mai mari reţele locale de retail, cu o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de euro. În aproape 20 de ani de muncă – compania a fost înfiinţată în 1991 –, cei doi au reuşit să dezvolte o reţea de nouă supermarketuri în Focşani, Dărmăneşti, Adjud, Târgu-Ocna şi Panciu, la care se adaugă un magazin de format mare (gen cash & carry). Partea de retail este completată de o unitate de tranşare a cărnii şi un centru gastronomic. Lilieana se ocupă de reţeaua de retail, în timp ce Vasile administrează centrul gastronomic.

După creşterea nesemnificativă a afacerilor din 2009, a urmat un 2010 cu majorare de câteva procente, care îi mulţumeşte pe cei doi antreprenori, dat fiind contextul economic actual. Circa 45% din vânzările totale ale companiei provin din produse proaspete – e vorba mai ales de carnea procesată in-house. Carnea de pui are chiar un brand propriu: Don Copanu. Importanţa încrederii într-un business local este vitală. Aceasta, odată câştigată – mai ales când ne referim la produsele din carne –, devine un factor important pentru stabilitatea businessului. Iar pentru cei doi contează foarte mult ca oamenii din Focşani să le aprecieze produsele, mai ales că nu vorbim de o comunitate locală foarte mare.

Chiar dacă în ultimii ani profitabilitatea companiei a fost destul de mică, cei doi Zamfir nu-şi fac probleme. Au şi un atu – faptul că gradul de îndatorare este destul de scăzut (cam 10% din cifra de afaceri, faţă de alte businessuri, unde nivelul datoriei urcă şi la peste 50%). Iar pe timp de criză este mare lucru că reuşesc să se descurce, spre deosebire de alţi jucători autohtoni care au dispărut pur şi simplu. Numai două exemple: Trident din Sibiu şi Spar din Arad, două nume dispărute din piaţă de ceva vreme.Evoluţia firmei din Focşani nu a trecut neobservată de către eventualii investitori interesaţi să preia afaceri de succes. Iar dacă multă vreme familia Zanfir nu a părut interesată de o astfel de alternativă, în ultima vreme se pare că şi-au mai schimbat părerea. În vara lui 2010, de exemplu, purtau chiar discuţii în acest sens. Mai rămâne însă să vedem cât de dispuşi sunt să renunţe la munca lor de o viaţă. Ce vor face atunci? Lilieana spune că i-ar plăcea să aibă destui bani cât să-şi permită să cumpere şi să refacă un castel vechi. Un vis care ar putea să devină realitate.

Vezi care era averea familiei Zanfir în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii