Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Familia Vonica

Ilie Vonica.jpg
Avere: 60-65 milioane de euro Reşedinţă: Sibiu Domenii: Medical, farma, construcţii, real estate

În clinica-spital Polisano din Sibiu este un du-te-vino continuu. La etajul doi din clădire, într-un spaţiu mic, dar cochet, are biroul dr. Ilie Vonica, proprietarul acestei clinici. Încearcă să-şi facă timp şi pentru răspunsurile la întrebări, deşi este solicitat de managerii din firmă pentru diverse semnături sau aprobări. Medicul este destul de mult timp plecat din localitate, şi atunci când apare este foarte căutat. Dr. Vonica încearcă să sfideze criza. Continuă investiţiile începute în 2008–2009 şi primele rezultate vor fi vizibile în acest an. Concret, mai construieşte un alt spital în Sibiu (pe lângă cel inaugurat în 2004, cu 51 de paturi), cu secţii noi, precum imagistică şi cardiologie intervenţională, un centru de fertilizare in vitro în Bucureşti şi o fabrică de medicamente.

Deşi vor fi terminate parţial în 2010, Vonica spune că nu a calculat valoarea investiţiilor şi că o să aloce atât cât va fi nevoie. Fabrica de medicamente va funcţiona în zona de vest a Sibiului, pe o suprafaţă de 31.000 de metri pătraţi (unitatea va avea însă doar 11.800 metri pătraţi). Antreprenorul avea în cap cu mult timp în urmă o fabrică de medicamente. Iniţial a dorit să preia de la AVAS, Antibiotice Iaşi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Facem fabrica pentru că vrem să oferim medicamente generice cât mai ieftine, o variantă bună pentru pacienţii din România. Până la sfârşitul anului, vom reuşi să producem în prima secţie“, a declarat pentru Forbes doctor Ilie Vonica.

Investitorul deţine în proprietate terenurile pe care s-au dezvoltat companiile sale, iar valoarea lor contabilă (capitaluri proprii imobilizate) ajunge la circa 40 milioane de euro. Doar câteva dintre clinicile sale funcţionează în spaţii închiri-ate. Grupul Polisano a investit în 2008 şi 2009 câte zece milioane de euro, sume repartizate pentru proiecte deja începute: dezvoltarea companiei de distribuţie, dezvoltarea serviciilor medicale, centre de dializă şi pentru fabrica de medicamente. Principalele companii ale lui Vonica sunt: Polisano SRL (import şi distribuţie medicamente şi aparatură medicală); Sibpharmamed, Polisano Pharma (farmacii); Clinica Polisano, Centrul Medical Polisano (servicii medicale); Polipharma Industries (producţie – start-up), 38 Materna (auto), Impala Construct (construcţii) şi Sephora Impex (real estate). Ilie Vonica este acţionar la aceste companii împreună cu soţia şi cu fiica sa. Medicul născut în Poiana Sibiului îşi aduce aminte cu nostalgie de începuturile antreprenoriatului din 1993. Şi-a dorit iniţial un mic cabinet, dar a rezultat o mică policlinică. „În 1993 nu erau cabinete private sau policlinici. A fost o perioadă grea. Am lucrat la început cu patru medici, dar la scurt timp, după trei-patru luni, am mai adus încă 36 de colegi“, îşi aminteşte Vonica, care a reuşit foarte repede să facă policlinica rentabilă. După patru-şase luni nu a mai trebuit să aducă bani de-acasă, pentru că policlinica îşi asigura cheltuielile minimale. Din anul 2004, Vonica a început diversificarea investiţi-ilor, însă activităţile desfăşurate sunt în special în zona medicală: farmacii, import-export medicamente, fabrică de medicamente. De la câţiva angajaţi, medicul a ajuns acum la un număr de 1.500 de salariaţi şi este interesat şi de achiziţia unor competitori mai mici.

Printre planurile de viitor se mai numără şi construcţia unui hotel în centrul Sibiului, care nu va fi finalizat însă până la sfârşitul acestui an. Vonica recunoaşte că şi companiile lui trec printr-o perioadă dificilă, dar mizează pe prezenţa în piaţă pe care o are deja. Spune că deţine circa 30 de farmacii „Reţeta“, că partea de distribuţie de medicamente merge bine. „Am încercat să reducem costurile, să maximizăm profitabilitatea companiilor în perioadă de criză. Nu am cumpărat terenuri, am dezvoltat nouă secţii de dializă, vrem să mai facem şi altele“, completează Vonica. Cifra de afaceri a grupului Polisano a fost anul trecut între 250-300 milioane de euro. „Profitul a fost relativ bun, dacă raportăm la perioada pe care o traversăm. Rata profitului este mică însă, sub 5%. Noi lucrăm cu marje mici“, spune antreprenorul, fără a preciza însă o sumă.

Misterios este şi când vine vorba de acţiunile caritabile pe care le face, deoarece spune că le face din suflet, nu pentru mediatizare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii