Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Familia Tecar

Ioan si Irina Tecar.jpg
Avere: 28 milioane de euro Reşedinţa: Cluj Domenii: Producţie, construcţii, imobiliar

La şapte dimineaţa, pe Ioan Tecar îl găseşti la prima şedinţă operativă din sediul Metalicplast Dej. În fiecare zi lucrătoare, la această oră este la serviciu, unde stă până în jurul orei 19.00. Are multe treburi de rezolvat pentru că se află la cârma grupului MG-Tec, format din nouă companii şi circa 1.200 de salariaţi.  De câteva ori pe săptămână face drumuri până la Alba, unde se află sediul Pehart Tec (fabrică de hârtie tissue), emblema grupului. De altfel, după investiţia de zece milioane euro din 2009 şi intrarea în acţionariat, cu 25% a BERD, fabrica este tot pe creştere şi în parametrii prevăzuţi de investitor. Tecar a primit în primăvara lui 2010 şi o ofertă de vânzare, de 50 milioane de euro, pentru Pehart Tec, dar nu este pregătit să vândă decât pe un preţ foarte bun. „Nu am investit ca să vând. Oferta a venit întâmplător şi a trebuit să mă gândesc la ea“, a declarat pentru Forbes România, Ioan Tecar.

„Am trecut prin nişte momente grele pentru societăţile din grupul MG-TEC“, spune antreprenorul. Practic, a început un program amplu de investiţii în 2008, pentru Pehart Tec (unde s-au băgat în total 26 milioane de euro) şi MetalicPlast (şapte milioane de euro). Şi apoi a venit criza. A trebuit să analizeze fiecare cheltuială, investiţie, achiziţie pentru a putea ieşi din impas. A restructurat creditele la bancă şi a amânat unele rate, finalizând astfel anul 2009 cu o scădere de doar 18%, comparativ cu 2008. Cifra de afaceri pe grup a ajuns anul trecut la aproximativ 100 de milioane euro, însă profitul nu a fost semnificativ.

În privinţa angajaţilor, a preferat să apeleze la şomajul tehnic. Până în 2008, Metalicplast a fost motorul grupului. În 2009, antreprenorul spune că a fost tras în jos de diferenţa de curs valutar şi de scăderea de 50% pe Metalicplast, de unde a pierdut circa zece milioane de euro. Samus Construcţii, o altă firmă din MG-Tec, a avut o cifră de afaceri de aproximativ 800.000 de euro numai din lucrări executate în zonă. „În construcţii mai mult poţi pierde dacă nu le urmăreşti, şi de aceea
am luat lucrări în zonă, pe drumuri judeţene, comunale. Am încercat să mă dimensionez în funcţie de capacitate, niciodată nu mi-a plăcut să mă bag mai mult decât pot duce“, spune Tecar. Toate investiţiile antreprenorului au fost direcţionate spre terenuri şi clădiri în proprietate. Nu are plasamente imobiliare personale şi nici nu joacă pe bursă. Recunoaşte că l-a tentat acest aspect, dar crede că nu are timpul necesar de a urmări îndeaproape evoluţiile bursiere.

Cea mai mare realizare a omului de afaceri din Dej este că are  familia lângă el, şi anume că niciuna dintre fete nu a părăsit localitatea. A vrut să le trimită la Londra la practică, dar erau îndrăgostite şi nu au vrut să plece. Tecar nu mai sponsorizează echipa de fotbal, ci pe cea de volei din Dej. Participă la mul­­te ac­­ti­­vităţi filan­­tro­­pice, dar spune că dă punctual, pentru biserici, oameni, case de copii sau de bătrâni, fără a ţine socoteala acestor gesturi.

„Câteodată nici nu e bine să le aduni“, spune el modest. Recunoaşte că împreună cu soţia face o echipă perfectă. „Eu sunt optimist, ea mai pesimistă. Şi atunci ne completăm reciproc. Nu am făcut mai mult decât am putut niciodată. Eu sunt un om foarte degajat. Când mă duc acasă, mă deconectez. Timpul liber pentru mine înseamnă seara după 19.00 şi până dimineaţă la 6.00, când mă trezesc“, mărturiseşte Tecar. Nu lucrează fără o strategie, fără un plan de afaceri. Nu a început nicio afacere fără să o ducă la capăt. „Trăiesc pentru ceea ce fac“, conchide el.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii