Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bunuri de consum |
|

Familia Șoneriu – 500 Miliardari Ediția 2011

valentin_soneriu.jpg
Nume: Familia Șoneriu Avere: 9-10 milioane de euro Resedinta: Brașov Domeniu/Companie: Industria alimentară, agriultură

De la un magazin generalist deschis în 1991 în oraşul Victoria, familia Şoneriu a ajuns să deţină astăzi 110 unităţi branduite Carmolimp, mai multe ferme, un abator şi o fabrică de procesare. Familia Şoneriu se numără în acest moment printre cei mai mari jucători pe segmentul de abatorizare şi prelucrare a cărnii de porc şi vită. Produsele lor sunt comercializate sub brandul Carmolimp.

În ultimii ani, Olimpiu Şoneriu şi-a cooptat fiii, Valentin şi Paul, la conducerea companiei. Mult timp, aceştia au fost plecaţi în Statele Unite ale Americii, la studii. Valentin (foto) este director de dezvoltare, iar Paul este zootehnist-şef. Dar toată familia este implicată în afacere. Carmen, mama lor, se ocupă de partea financiar-contabilă. De altfel, ea fost cea care a insistat în mod special să îi trimită la studii în SUA în primii ani după Revoluţie, ca să cunoască lumea şi să ia contact cu societatea capitalistă, mai ales că acesta era drumul spre care se îndrepta şi România. I-au trimis iniţial pentru doi ani, şi ei au stat zece, dar consideră că experienţa americană a contat foarte mult.

După cum spune Valentin, absolvent de finanţe-bănci, „am aplicat în România ce am văzut acolo şi am obţinut rezultate în afaceri peste media normală“. Iar dacă nu ar fi intervenit criza, multe din planurile lor de dezvoltare – intrarea şi pe alte segmente de piaţă, spre exemplu – ar fi fost puse în practică. Nu au renunţat la ele, ci le-au amânat doar pentru o vreme.

Pornit în 1991 ca o afacere de comerţ – cu un magazin generalist, cum erau mai toate la acea vreme – la Victoria, un orăşel de provincie cu doar câteva mii de locuitori, Carmolimp a trecut cu ceva timp în urmă de la caracterul local la cel regional şi, mai nou, naţional. „A fost o dezvoltare care a venit de la sine, nu a existat neapărat o strategie în acest sens de la bun început. De multe ori, o activitate ne-a condus către alta şi tot aşa. Ce-i drept, uneori au mai contat şi oportunităţile din piaţă, ambiţia sau hazardul“, povesteşte acum Valentin Şoneriu, fiul cel mare, cel care a luat în mâini strategia de dezvoltare a companiei.

Familia Şoneriu are mai multe ferme de vite (în zona Făgăraş) şi de pui (în apropiere de Braşov). Acestea din urmă au un efectiv de peste 40.000 de capete, care urmează să fie mărit până la 100.000 de capete. Mai deţin un abator, o fabrică de procesare, mai multe depozite, precum şi o reţea importantă de magazine. Prima unitate a fost deschisă la Braşov, ajungându-se în timp la o reţea de peste 50 de centre în Braşov, Târnăveni, Târgu Mureş, Bacău, Galaţi sau Sibiu. Carmolimp a fost prima firmă românească – întâmplarea a făcut să fie şi ultima – care a accesat în 2002 fonduri prin programul SAPARD.

Investiţia de la Ucea de Jos constă într-un abator şi o fabrică de mezeluri. A fost un fel de pionierat. Nu însă şi singurul bifat de familia Şoneriu: Carmolimp a realizat şi popularea primelor ferme private de vaci şi de porci din România, dar a făcut şi primul import de genetică pentru porci sau prima staţie de biogaz din ţară. Fraţii Şoneriu şi-au făcut simţită prezenţa în firmă la scurt timp după ce fabrica de la Ucea de Jos era inaugurată în 2004.

Următorii ani au coincis cu mărirea capacităţii de producţie pe mezeluri, dar şi cu intrarea pe noi segmente. Iar pentru ca cercul să fie complet, Carmolimp a deschis o reţea proprie de magazine – ajunsă la peste 110 unităţi în prezent, din care mare parte în franciză. Extinderea pe acest segment a fost una dintre cele mai agresive de pe piaţa de profil, în doar doi ani ajungându-se la peste 60 de unităţi francizate. S-a rezolvat astfel problema distribuţiei, iar cel mai important este că se asigură cash flow-ul pentru companie.

Vezi care era averea familiei Șoneriu în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii