FacebookTwitterLinkedIn

Soţii Ioan şi Tereza Prisecaru sunt două prezenţe discrete în peisajul media autohton. Despre realizările din ultimul an ale celor doi milionari din Iaşi nu se ştiu prea multe lucruri, din cauza reticenţei lor de a apărea în presă.

Una dintre puţinele informaţii vehiculate de ziarele locale este legată de obţinerea a aproape 500.000 de euro pentru producătorul de subansamble şi piese auto Tess Conex, sumă pe care cei doi au atras-o prin fonduri europene. Banii sunt nerambursabili şi provin prin cadrul unui program european destinat firmelor cu peste 250 de angajaţi. Suma era necesară pentru achiziţia de instalaţii şi echipamente, cât şi pentru cursuri de calificare a angajaţilor. Proiectul a fost depus încă din 2008, însă banii au venit abia în primăvara acestui an.

Grupul de firme Conex, controlat de Ioan şi Tereza Prisecaru, desfăşoară activităţi în domenii precum industrie (prin firmele Agmus, Tess Conex, Asam), distribuţie (prin Adimet şi Conex Distribution), servicii (Conex Consulting), precum şi real estate. Intrarea agresivă pe segmentul imobiliar a fost făcută în urmă cu doi ani, când oamenii de afaceri ieşeni au devenit dealeri pe România pentru casele de lemn fabricate de grupul austriac ELK Bien Zenker. Prin compania de dezvoltare imobiliară Imperia Development, Prisecaru construieşte două ansambluri rezidenţiale în Iaşi. Imperia Residenz Popas Păcurari este dezvoltat pe o suprafaţă de 3.680 de metri pătraţi şi va cuprinde opt vile. Imperia Residenz Iaşi are o suprafaţă de 43.500 metri pătraţi şi cuprinde 65 de vile.

Cei doi soţi au intrat în afaceri în 1990 când, cu puţinii bani pe care îi aveau deoparte, au reuşit să ia o Dacie 1300 cu care au început să facă taximetrie. Pentru că piaţa cerea acest serviciu, s-au împrumutat pe la rude şi, cu banii pe care îi mai aveau, au cumpărat din Ungaria câteva maşini la mâna a doua. În doi ani au ajuns să deţină un parc de 12 maşini. În 1993 a apărut o nouă afacere: o firmă de producţie a pieselor auto, Tess Conex. De la producţia manuală, au ajuns să închirieze o jumătate de hală industrială, iar un an mai târziu au „furat“ angajaţii de la o secţie a producătorului de electrocasnice Tehnoton, deţinut acum de Maricel Popa. Pentru că nicio altă firmă nu producea vopsele specializate pentru maşini, în ’96 au cumpărat un teren la Miroslava şi au început să producă grund pentru portiere.  Acela a fost începutul pentru Conex, compania care se ocupa cu producţia vopselurilor. Activând pe o piaţă slab dezvoltată în acel moment, firma a început să producă şi pentru alte companii, primele reuşite financiare începând din acel moment.

În perioada de după 2000 au urmat o serie de achiziţii răsunătoare: fabricile ASAM, Sinta, Adimet, Agmus, o platformă industrială la Săvineşti, firma Autotransport. Anul 2006 le-a adus soţilor Prisecaru opt milioane de euro, după ce au vândut activele Adimet către grupul francez de firme Vinci, fost antreprenor general pentru Carrefour în România.   

Tess Conex, una dintre cele mai importante firme din portofoliul soţilor Prisecaru, a înregistrat o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2009, în scădere comparativ cu rezultatul din 2008, respectiv 16 milioane de euro.

Profitul brut al companiei a fost de circa 373.000 de euro. În acelaşi timp, rulajul Conex Distribution s-a redus cu aproximativ 14%, până la nivelul de 16 milioane de euro.

Majoritatea producătorilor de subansamble şi piese auto din industria locală au înregistrat  reduceri importante ale activităţii în ultimul an şi jumătate, pe fondul problemelor cauzate de criza economică. În unele cazuri, scăderile au fost de peste 50%, fiind necesară disponibilizarea unei părţi din angajaţi.

Wikipedia: Conex is a meta-aramid fiber. »