Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Familia Florea

David si Marcel Florea 2.jpg
Avere> 18 milioane de euro Reşedinţă: Alba Domenii: Construcţii, turism, distribuţie carburanţi

Dacă ajungi în Alba Iulia, aproape că e imposibil să nu remarci taxiurile din oraş inscripţionate cu Florea Grup sau benzinăriile cu acelaşi nume. Le vezi aproape peste tot. Sunt afaceri puse pe picioare de doi tineri cu vârste de până la 40 de ani. Sunt cele mai vizibile, dar nu şi singurele. Fraţii David şi Marcel Florea mai deţin complexul Astoria, inaugurat în 2008 în urma unei investiţii de circa trei milioane de euro, fiind prezenţi şi pe segmentul construcţiilor cu mai multe staţii de betoane în Alba Iulia, Cluj şi Sibiu. Şi vor să investească în continuare.

La prima vedere, dacă nu i-ai cunoaşte, ai zice că sunt gemeni, dar nu e deloc aşa. Între cei doi este o diferenţă de trei ani, cel mare are 38, iar cel mic şi mai vorbăreţ are 35 de ani. Au multe lucruri în comun, amândoi sunt economişti de profesie şi le place sportul. Şi-au făcut chiar o căbănuţă în apropiere de hotel, peste drum, unde au o insuliţă înconjurată de apă. Aici vin zilnic să facă sport sau să joace biliard, dar şi în weekend, cu prietenii la un grătar. Marcel, de exemplu, a făcut lupte libere până pe la 15-16 ani, iar tenacitatea şi disciplina din sport i-au folosit mai târziu în afaceri. Îi place şi vânătoarea, fiind mândru de colecţia lui de arme. Gustul afacerilor l-au prins prin 1991, de la tatăl lor care avea o fabrică de ulei de floarea soarelui. Aşa au început, practic. Industria alimentară nu i-a convins, însă. Au urmat apoi staţiile de distribuţie a carburanţilor, o reţea care numără opt unităţi în judeţul Alba şi este în continuă extindere. Firesc a fost şi următorul pas: firma de taxi care nu aduce venituri foarte mari, dar sunt sigure. În ciuda crizei, care a determinat o scădere importantă pe segmentul construcţiilor pe ansamblul întregii pieţe, fraţii Florea spun că nu le-a mers chiar aşa de rău. În 2009, a fost înregistrat un uşor recul faţă de 2008, care s-a sesizat mai mult pe partea de betoane. Profitul a fost mai mare în schimb pentru că n-au mai investit şi au mers pe „finalizarea creditelor“. Au avut un avantaj, faptul că au lucrat cu firme mari din afară, sau mai bine zis, au prins contracte importante. Iar dacă ne uităm la starea şoselelor din România, este lesne de înţeles pe ce mizează producătorii de betoane. Drumurile vor fi o bună afacere de viitor, recunosc şi fraţii Florea. La nivelul întregului grup, 2009 a adus o cifră de afaceri de circa 17 milioane de euro şi un profit din exploatare de 1,7 milioane de euro.

Cei doi au, totuşi, o oarecare nemulţumire dacă se raportează la nivelul investiţiilor realizate în timp. Rezultatele obţinute nu se ridică nicidecum la nivelul aşteptărilor. Sunt fericiţi, totuşi, că nu au problemele cu care se confruntă alţii.

Faptul că au în portofoliu afaceri aşa de diversificate i-a ajutat pe cei doi fraţi. Unele aduc cash, altele sunt mai profitabile sau merg mai bine. Între ele există o mare legătură, după cum spune Marcel Florea. Toate sunt pornite de la zero, nu au cumpărat nimic. Nu se gândesc nici să le vândă. Chiar dacă au primit ceva oferte pentru benzinării, nu le-au luat în serios. În schimb, sunt atenţi la orice oportunitate apare pe piaţă. De primele semne ale crizei şi-au dat seama în 2008, când au şi început un proces de restructurare a activităţii. În acelaşi timp, şi-au reevaluat cheltuielile, reuşind să renegocieze unele contracte şi să obţină preţuri mai mici. De asemenea, au fost nevoiţi să concedieze aproximativ 100 de angajaţi din cei 400, în condiţiile în care 2009 le-a adus prima scădere la nivel de cifră de afaceri.

Despre hotelul Astoria (trei stele), situat la ieşirea din Alba Iulia spre Cluj, afirmă că merge destul de bine. Dacă în cursul săptămânii gradul de ocupare este de 40%, în weekend este plin. Iar mulţi vin din oraş să se relaxeze datorită peisajului deosebit în care este amplasat. În plus, aici se organizează şi evenimente. Cele 30 de camere au deschidere nu spre drumul na-ţional, aşa cum ai fi tentat să crezi, ci spre dealul din apropiere acoperit de verdeaţă.

În zonă mai există şi un luciu de apă populat cu peşti exotici. Cei doi mai au afaceri şi în imobiliare, deţinând circa 70 de hectare de teren şi peste 20 de apartamente în Cluj-Napoca, Sibiu şi Alba. Fraţilor Florea le place să joace tenis şi fotbal, iar concediile le petrec în general la schi în Austria. Vara merg pe litoral, iar pe lista destinaţiilor favorite se numără Dubai şi Republica Dominicană.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii