Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Familia Florea – 500 Miliardari Ediţia 2011

Nume: Familia Florea Avere: 18-19 milioane de euro Resedinta: Alba Domeniu/Companie: Construcții, turism, distribuție carburanți  

Fraţii David şi Marcel Florea nu-şi fac griji în privinţa viitorului. Cererea de betoane este în creştere, iar în plus şi-au făcut intrarea pe construcţia de drumuri. Norocoşi, au prins deja câteva contracte mari. Cei doi fraţi Florea au motive să fie optimişti. În primul semestru al acestui an, afacerile au crescut cu 40% comparativ cu perioada similară din 2010, iar perspectivele sunt promiţătoare! Au avut şi norocul să prindă mai multe contracte de infrastructură rutieră, dar şi un proiect în valoare de 20 de milioane de euro, pentru restaurarea Cetăţii din Alba. Pentru aceasta din urmă lucrează împreună cu un partener, urmând ca finalizarea lucrărilor- începute în martie 2010 – să aibă loc anul viitor. De altfel, marea noutate a acestui an o constituie intrarea grupului de firme şi pe lucrări de infrastructură, motiv pentru care şi personalul a fost mărit. Aşa se face că au fost angajate mai mult de 100 de noi persoane, numărul total al angajaţilor sărind în acest moment de 350.

Marcel Florea afirmă că în 2011 a avut loc practic intrarea mai serios pe acest segment, pentru că lucrări de gen se mai executaseră şi anterior, dar erau mai mici, nu se ridicau la nivelul de acum. În plus, s-au mărit şi solicitările de beton, ceea ce i-a şi determinat să investească într-o nouă staţie. Licitaţiile pentru infrastructura rutieră la nivel de comune sunt atât de multe – cel puţin în Alba – şi se succed la intervale atât de scurte, încât de multe ori cei doi fraţi nici nu au timpul necesar să realizeze documentaţia. Astfel, decizia lui David şi Marcel Florea de a relua investiţiile – după doi ani de blocaj – nu mai uimeşte pe nimeni.

Au fost ani dificili, în care fraţii Florea au fost nevoiţi să recurgă la restructurarea activităţii. În condiţiile în care 2009 le-a adus prima scădere la nivel de cifră de afaceri, cei doi antreprenori trebuiau să facă urgent ceva. Şi-au reevaluat astfel cheltuielile şi au reuşit să renegocieze unele contracte, obţinând preţuri mai mici. Mai trist este că au recurs şi la concedieri de personal: aproximativ 100 de angajaţi din cei 400.

Acum, pare că situaţia a revenit la normal, iar cei doi îşi fac planuri de viitor şi se gândesc la investiţii. Pentru 2011, pe lista investiţiilor planificate sunt destule obiective, de la realizarea unei linii de producere a mixturilor asfaltice la Alba Iulia (un proiect cu finanţare europeană în valoare de peste două milioane de euro), până la achiziţia de utilaje pentru lucrări de infrastructură sau realizarea unei noi staţii de betoane a grupului la Deva, care se adaugă celorlalte trei deţinute la Cluj-Napoca, Sibiu şi Alba Iulia. În total, valoarea investiţiilor realizate de cei doi fraţi se ridică la aproximativ 15 milioane de euro, ceea ce situează grupul de firme Florea pe locul patru în topul producătorilor de betoane din România.În acelaşi timp, investiţiile au mai vizat şi achiziționarea unor utilaje de construcţie, necesare în momentul măririi volumului de lucrări. Realizarea contractelor de infrastructură în valoare de 2 milioane de euro câştigate necesită, spun ei forţă de muncă şi utilaje performante.

Cei doi fraţi nu se limitează însă doar la acestea. Urmează alte achiziţii similare, în prima jumătate a anului viitor, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro. Chiar dacă infrastructura pare să devină principala activitate a grupului în perioada următoare, nu înseamnă că celelalte activităţi derulate de cei doi fraţi nu merg bine sau că nu vor fi menţinute şi în viitor. Este cazul celor opt benzinării (activitatea tradiţională a grupului, cum le place celor doi să le spună – sursă de lichidităţi pe timp de criză), care au reuşit să-şi menţină vânzările pe un trend pozitiv.

Şi pe partea de turism afacerile sunt în grafic. În acest moment, spre exemplu, Hotelul Astoria, inaugurat în 2008 în urma unei investiţii de aproximativ 3 milioane de euro, este ocupat 100%. Clienţii sunt turişti români, dar şi străini, în special polonezi, care se află fie în tranzit, fie vin special să viziteze oraşul Alba Iulia. În acest context, estimările celor doi privind atingerea în acest an a unei cifre de afaceri de circa 20 de milioane de euro, mai mare cu aproximativ 40% faţă de anul trecut, chiar nu par deloc nerealiste.

Fraţii Florea au intrat în afaceri în urmă cu 15 ani. Au avut şi de la cine să prindă acest microb, pentru că în primii ani de după Revoluţie, tatăl lor a deschis o fabrică de ulei de floarea-soarelui. Celor doi tineri, economişti de profesie, industria alimentară nu li s-a părut însă atractivă. Au găsit în schimb o nişă de piaţă cu potenţial: staţiile de distribuţie a carburanţilor. Peste numai câţiva ani, au reuşit să ajungă cel mai mare distribuitor privat de carburanţi din judeţul Alba, cu o reţea de opt unităţi. Ulterior, au înfiinţat şi o firmă de taxi, pe care o păstrează şi acum, chiar dacă nu generează venituri foarte mari. Sunt în schimb sigure, ceea ce pe vremuri de criză contează foarte mult.

Vezi care era averea familiei Florea în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii