Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Familia Dragomir

Dumitru si Bogdan Dragomir.jpg
Avere:  32-34 milioane de euro Reşedinţa: Bucureşti Domenii: Turism, imobiliar

Unul dintre cele mai pitoreşti personaje din fotbalul românesc, Dumitru Dragomir nu a strâns niciodată bani mulţi din fotbal, deşi viaţa lui se identifică cu acest sport. Fost fotbalist pentru o scurtă perioadă de timp, şi-a început cariera de conducător de club la 31 de ani, la Chimia Râmnicu Vâlcea. Au urmat mai multe echipe agreate de Securitate, după care a preluat funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în 1996. Odată cu cariera de conducător sportiv, s-a ales cu diverse porecle, precum Mitică de la Ligă, Oracolul din Bălceşti sau Corleone.

Averea impresionantă a câştigat-o însă departe de terenul de fotbal. Mitică Dragomir deţine în momentul de faţă mai multe proiecte imobiliare, iar criza nu l-a împiedicat să se dedice în continuare investiţiilor în acest domeniu. Începând cu acest an, familia Dragomir se poate lăuda cu un complex luxos de săli de evenimente, chiar în buricul Bucureştiului, la 250 de metri de Palatul Parlamentului. „Ce am făcut eu aici e unicat în Europa“, spune Dragomir exuberant. Crystal Palace Ballrooms este format din şase săli de evenimente, dintre care două sunt clădiri considerate patrimoniu naţional, iar cea mai mare sală poate găzdui nu mai puţin de 1.000 de persoane. Ceea ce face acest proiect unic, pe lângă amplasamentul ultracentral, este înălţimea clădirilor, de 12 metri. Familişti convinşi, cei doi Dragomir – Dumitru şi fiul Bogdan – au decis să inaugureze sălile cu un eveniment cu totul şi cu totul special pentru familie – botezul celui de-al doilea fiu al lui Bogdan Dragomir, Robin. „Am avut 255 de invitaţi şi toţi erau uimiţi de felul în care am amenajat sala“, se mândreşte Mitică. Iniţial, pe terenul din vecinătatea Palatului Parlamentului vroia să construiască un hotel-turn, de 30 de etaje, dar criza financiară i-a tăiat elanul. Dragomir a rămas cu un teren viran care nu producea bani, cumpărat de doar şase luni. A avut o ofertă de a vinde, iar în urma tranzacţiei urma să aibă un profit de trei milioane de euro, dar bunul său prieten Viorel Păunescu l-a sfătuit să se gânească la o sală de evenimente şi i-a recomandat să se inspire din modelele occidentale. „M-am dus la Viena, în Israel, Spania, şi am vrut să fac ceva cu care să-i bat pe toţi“, râde cu poftă Dumitru Dragomir. Spune că investiţia a fost una excelentă şi că nu ar vinde-o pentru nimic în lume „Dacă vreau să o vând în momentul acesta, iau lejer 30 de milioane de euro pe ea“, se mândreşte el. Preferă să gândească pe termen lung şi să păstreze businessul pentru fiul şi nepoţii săi, conştient de faptul că va fi întotdeauna nevoie de amplasamente exclusiviste pentru nunţile şi botezurile celor cu dare de mână.

În afaceri nu poţi fi inspirat de fiecare dată, iar Mitică Dragomir nu face excepţie de la această regulă. Deşi majoritatea afacerilor i-au adus profituri frumoase, cartierul de 16 vile de pe şoseaua Barbu Văcărescu nu s-a vândut aşa cum se aştepta. A rămas cu zece case fără proprietar, pe care vrea să le vândă cu 350.000 euro fiecare, în condiţiile în care în urmă cu doi ani a refuzat să le vândă „la pachet“ pentru un preţ de 450.000 de euro bucata. De vină pentru ezitare a fost Mitică, întrucât e mai conservator şi preferă să nu ia decizii radicale când vine vorba de vânzări, după cum chiar el recunoaşte. Spre deosebire de tatăl său, Bogdan Dragomir e mai pragmatic şi vede fiecare investiţie ca pe un business cu ţintă clară: profitul.  Cei doi au avut ocazia să îşi alimenteze conturile cu 18 milioane de euro anul trecut, când au avut o ofertă concretă de vânzare pentru hotelul de patru stele Crystal Palace, situat în nordul Capitalei. Un grup de israelieni, dar şi unul de investitori spanioli erau foarte interesaţi de hotel, pe care erau dispuşi să plătească preţul amintit în plină criză imobiliară. „Spaniolii au rămas la negocieri o săptămână în România, dar eu nu prea vroiam să vând, aşa că nu am lăsat deloc la preţ. Le-am cerut 22 milioane de euro“, explică Dumitru Dragomir detaliile negocierilor. Fiul său era dispus să coboare din preţ, iar cu banii obţinuţi cei doi ar fi putut ridica hotelul aflat în fază de proiect pe care îl abandonaseră. Timpul va hotărî dacă tatăl a luat o decizie inspirată păstrând Crystal Palace sau dacă ideea fiului său era mai bună. Pentru moment, hotelul nu aduce pierderi, ba dimpotrivă. Cu un grad de ocupare de 80%, Crystal Palace e unul dintre cele mai populare hoteluri din Bucureşti, iar meritul îi aparţine în primul rând lui Bogdan Dragomir, care se ocupă în fiecare zi de bunul mers al lucrurilor şi de fidelizarea clienţilor.

Familia Dragomir mai are în construcţie un bloc de nouă etaje pe strada Sebastian, iar după ce îl va finaliza Mitică are de gând să se retragă din peisajul afacerilor şi să se ocupe mai mult de familie şi de sănătatea lui, urmând ca businessul să fie condus exclusiv de fiul său. „Anul acesta n-am avut timp să plec nicăieri în vacanţă. Lucrările la sălile de evenimente m-au ţinut în priză non-stop“, adaugă Dragomir.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii