FacebookTwitterLinkedIn

Printre atât de multe știri negative, Fady Chreih ne aduce o veste pozitivă: inaugurarea unei noi facultăți, menită să pregătească, într-un mod practic, viitorii profesioniști din domeniul medical. “O veste bună din ultimele luni – am inaugurat în luna septembrie Academia Europeană pentru Asistenți medicali, o facultate de 3 ani, similar cu cei care finalizează acest curs în Marea Britanie, după modelul din Coventry. Este un prim program academic pentru asistenți medicali, cu o investiție din partea noastră de 2 milioane de euro”, explică CEO-ul Regina Maria, adăugând faptul că “e nevoie de o investiție permanentă în pregătirea viitoarelor generații de profesioniști.”

Potrivit lui Fady Chreih, sunt aproximativ 165 000 de asistenți medicali în România, însă câți dintre aceștia vor să rămână în țară? “Anul acesta OMS l-a declarant <Anul Asistenței Medicale>; nu avem nicio știre națională de prime-time despre asta. La noi, rolul asistenței medicale nu este acolo unde trebuie”, spune el. Și pentru că nu este acolo unde trebuie, numărul de asistenți medicali este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Datorită acestui fapt, Academia Europeană pentru Asistenți Medicali oferă cursuri în limba engleză și un program de învățare axat de practică: “Noi aducem acest standard din Marea Britanie, pentru că acolo se pune accent pe practică, pe niște manechine care vorbesc, plâng, țipă, urlă. Tinerii studenți învață foarte bine ce au de făcut. La final, ei pot să lucreze oriunde. Se numește Academia Europeană pentru Asistenți medicali, ei au opțiunea de a lucra oriunde, România sau UE, public sau privat. Este un demers colaborativ între medici și asistenți.

Cu toate acestea, putem să oferim acestor studenți bine pregătiți motive să rămână în România? Potrivit CEO-ului Regina Maria, e nevoie de trei componente esențiale: infrastructură, educația și atmosfera de lucru: “Una e infrastructura, să pot să am în România echipamente că în străinătate. Al doilea este legat de nivelul de educație pe care îl am. Studenții vor să pună mâna, să înțeleagă, să fie interactiv, modul în care învață este diferit de acum 20 de ani. Al treilea, atmosfera de lucru, mediu. Ei nu vor mai accepta un mediu de lucru toxic, unde nu poți întreba, nu poți comenta.”

Impactul pandemiei asupra business-ului

Noi am avut o presiune fantastică pe costuri, pentru că avem peste 140 de locații, de la mănuși, măști, geluri, aparate, folosite de 7 ori mai mult decât în 2019”, spune Fady Chreih. Această presiune pe costuri a fost dublată de o scădere a ritmului de utilizare a serviciilor medicale non-esențiale, căci “nu mai vine nimeni să își facă un control de dragul controlului.”

Pe zona de abonamente medicale, însă, Regina Maria înregistrează cea mai mare creștere din ultimii ani. “Eu o iau ca pe un semn: clienții noștri au văzut ce facem și au vrut să fie alături de noi, fie din zona asigurărilor medicale, fie din zona abonamentelor medicale”, concluzionează CEO-ul.