FacebookTwitterLinkedIn

Este al treilea an consecutiv, când piața de factoring se află în creștere. Un element îmbucurător este legat de tipul de clienți care au accesat acest tip de finanțare, și anume companiile din segmentul IMM. Acestea și-au crescut ponderea la 40% în total volume, în condițiile în care, în 2015, ponderea fusese de 29%. Deși factoring-ul de import a înregistrat cea mai mare creștere, de 15%, în cifre absolute, cel mai mare volum l-a obținut, în continuare, factoring-ul intern, cu un plus de peste 300 de milioane de euro, față de 2015”, declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

Numărul total de clienți care au derulat operațiuni de factoring în 2016 a crescut cu 10%, față de 2015, în timp ce numărul de relații comerciale a urcat cu 25%, anul trecut.

Termenele de plată contractuale au continuat să crească în majoritatea sectoarelor, fapt care pune o presiune din ce în ce mai mare pe companiile mici și mijlocii.

Observăm o tendința generală de a extinde termenele de plată către furnizori, pe care începem să o regăsim din ce în ce în mai multe domenii. Pentru că extinderea acestora face ca banii să se încaseze mai greu, firmele caută soluții pentru optimizarea cash flow-ului pe fondul unei lichidități scăzute. Multe din aceste companii sunt IMM-uri, pentru care factoring-ul a devenit principala opțiune de finanțare la care apelează, antreprenorii înțelegând tot mai bine beneficiile pe care le oferă acest produs”, mai explică Bogdan Roșu.

Reverse factoring-ul a depașit 800 de milioane de euro

La categoria factoring intern, cele mai mari volume gestionate le-a generat produsul factoring fără regres, cu o creștere de 21%, potențat de evoluția pozitivă a reverse factoring-ului, care a depașit 800 de milioane de euro.

În ceea ce privește domeniile care s-au finanțat prin factoring intern, pe primul loc ca pondere se mențin construcțiile, cu 19,4% din total volume, însă în scădere cu 3,5%, față de anul anterior, cauzată, în principal, de dimensiunea redusă a proiectelor de infrastructură, susținute de cheltuielile de capital limitate.

Construcțiile au fost urmate de două sectoare cu evoluție pozitivă: FMCG, cu 18,6%, în creștere cu 4,5%, și IT, cu 14,7%, în creștere cu 3,5%.

FMCG-ul, atât pe segmentul alimentar, cât și pe cel nealimentar, l-a susținut puternic avântul luat de consum, în baza creșterilor de venituri ale populației și scăderilor de taxe, care ieftinit mărfurile la raft.

Factoring-ul de export, aproape 650 de milioane de euro

Factoring-ul de export a crescut cu 9%, față de anul anterior, ajungând la un nivel de aproape 650 de milioane de euro.

Principalul domeniu de export care s-a finanțat prin factoring a fost, și în 2016, sectorul metale/chimicale, cu o pondere de 36% din total volume, însă în scădere cu 17%, față de anul anterior.

Scăderea volumelor derulate prin factoring de export, de către companiile din sectorul metale/chimicale, ne arată că cererea pentru export a deșeurilor și a produselor metalice finite s-a diminuat semnificativ și s-a tranzacționat la prețuri tot mai mici, nivelul prețurilor la metal și capacitatea de producție din China putând fi cu greu concurate. Cu o evoluție pozitivă putem aminti, însă domeniul  energiei, cu o creștere de 8,2%, precum și domeniul auto, utilaje și echipamente, cu o creștere de 7,5%, care confirmă România ca hub important al industriei auto în Europa”, susțin reprezentanții ARF.

Factoringul de import a urcat cu 15%

Factoringul de import a crescut cu 15%, confirmând expansiunea consumului, deoarece s-a bazat mai puțin pe capacitatea de producție națională, limitată cantitativ și depășită tehnologic și calitativ, ci mai ales pe importuri.

Ca pondere, cea mai mare creștere la importurile derulate prin factoring a avut-o sectorul IT&C, datorită importului de produse IT, fie că vorbim de produse hardware, fie software, pentru zona de consum retail sau B2B.

Pe lângă creșterea consumului de produse electronice și IT,  trebuie să avem în vedere și faptul că, în 2016, multe firme, în special IMM-uri, au demarat un proces de retehnologizare sprijinit de anumite proiecte cu fonduri europene, lucru care a generat o creștere a cererii. O premieră, demnă de menționat pentru 2016, vizează activarea unui nou produs în piață: reverse factoring de import. Volumele realizate nu sunt neapărat relevante la nivelul pieței, însă trebuie remarcat în sensul diversificării paletei de soluții pe care factoring-ul le oferă companiilor”, mai spune Bogdan Roșu.

Informațiile pentru evaluarea pieței de factoring de anul trecut le-au furnizat membrii ARF (Access Financial Services IFN, BCR, BRD, Banca Transilvania, EximBank, IFN Next Capital Finance, ING Bank Romania, Piraeus Bank Romania, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank), la care s-au adăugat date oferite de instituțiile non-membre, precum și un estimat și pentru ceilalți jucători care nu au putut participa la studiu.