Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Faceți cunoștință cu Rosalind P. Walter, femeia reală din spatele „Rosie The Riveter”

Munca lui  Rosalind Palmer Walter la o fabrică din Connecticut (USA) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a inspirat cântecul „Rosie the Riveter”, însă de atunci în colo ea a continuat să fie un erou în toată puterea cuvântului.  
1. rosalind-p-walter

„We can do it!” este una dintre cele mai semnificative imagini din istoria americană. Afișul, asociat la scară largă cu personajul care inspirat cântecul Rosie the Riveter, rămâne încă un simbol-cheie al luptei femeilor pentru egalitate în toată lumea, chiar dacă au trecut mai bine de 75 de ani de la crearea sa.

Până în prezent, această imagine este una dintre cele mai solicitate din toate Arhivele Naționale ale Statelor Unite, ceea ce atestă faptul că „încapsulează un moment de cotitură în evoluția rolurilor și drepturilor femeilor din cultura americană”.

Dar, deși Rosie the Riveter este un simbol valabil și astăzi, adevărata femeie din spatele acestui personaj rămâne mai puțin cunoscută, în ciuda faptului că viața sa este despre fapte mari, la propriu.

Înainte de a trece în neființă, pe 4 martie 2020, la vârsta de 95 de ani, Rosalind P. Walter a fost un filantrop proeminent și un susținător de televiziune publică, care a lucrat timp de zeci de ani pentru a oferi oportunități educaționale copiilor defavorizați. Dar înainte de aceasta, ea a fost una dintre milioanele de femei americane care s-au alăturat forței de muncă și au susținut putere națiunea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Practic, de aici Rosalind P. Walter a inspirat personajul Rosie the Riveter, asigurându-și locul în istorie.

Viața lui Rosalind P. Walter înainte de a inspira un simbol

Înainte de a o inspira pe Rosie the Riveter, Rosalind P. Walter s-a născut pe 24 iunie 1924 în Brooklyn, New York, ca unul dintre cei patru copii ai cuplului format din Carleton și Winthrop (Bushnell) Palmer. Mama sa era profesoară de literatură, iar tatăl – director de farmacie. Rosalind a crescut pe moșia familiei sale din Fairfield, Connecticut și a studiat la Ethel Walker School, unul dintre primele colegii dedicate femeilor din familii din clasa superioară.

După absolvire, ea s-a alăturat celor aproximativ 5 milioane de femei americane care au sprijinit forța de muncă a țării, în timp ce bărbații s-au alăturat armatei pentru a lupta în Al Doilea Război Mondial.

Astfel, Rosalind P. Walter – sau Roz, cum îî spuneau prietenii – a fost recrutată, la vârsta de 19 ani, ca muncitoare la Vought Aircraft Company din Stratford, unde lucra în tura de noapte, nituind carcasele avioanelor de luptă Corsair, o muncă până atunci rezervată exclusiv bărbaților.

Nașterea lui „Rosie The Riveter”

În mare parte, pentru că provenea dintr-o familie importantă, povestea muncii manuale a lui Rosalind P. Walter la fabrica Vought Aircraft Company a atras atenția unui jurnalist, Igor Cassini. Se întâmpla în anul 1942.

Cassini a conturat o imagine convingătoare: o tânără educată dintr-o familie înstărită, care și-a asumat datoria civică și a îndurat multe ore de muncă laborioasă pentru a-și ajuta țara în timpul războiului. Portretul a fost decisiv și emblematic pentru dăruirea și sacrificiul arătat de femeile muncitoare din întreaga țară în timpul războiului.

Articolul i-a inspirat pe compozitorii Redd Evans și John Jacob Loeb să scrie cântecul “Rosie the Riveter” (cu “Rosalind” devenind “Rosie”), cu scopul de a susține moralul trupelor, dar și pe al celor care munceau de acasă pentru a susține eforturile militarilor de pe front.

Piesa, interpretată de o trupă numită Four Vagabonds, avea să o transforme pe Rosalind într-o legendă – un arhetip al femeii muncitoare, care a ajutat la menținerea în funcțiune a fabricilor afectate de plecarea masivă a bărbaților la război. Piesa a inclus versuri cu mesaj puternic, precum:

„Zi de zi, fie că plouă sau e soare

Ea e parte din linia de asamblare

Ea face istorie

Până la victorie…”

Personajul-legendă a fost o adevărată sursă de inspirație, de la afișe și coperte de revistă până la un film de la Hollywood. Însă, în mod particulor, un singur poster – o imagine din 1943, cunoscută sub numele de “We Can Do It!” – creat pentru a stimula moralul muncitorilor de la Westinghouse Electric în 1943 – a devenit deosebit de popular, garantând că Rosie Riveter va fi un simbol vreme de zeci de ani.

Rolul lui Rosalind P. Walter în această poveste a primit relativ puțină atenție, însă ea a continuat să ducă o viață eroică.

De la serviciul de război la filantropie

După terminarea războiului, Rosalind Walter a început să lucreze ca asistentă la un spital din Manhattan și s-a căsătorit cu un locotenent pe nume Henry S. Thompson. Au avut un fiu împreună, dar mariajul nu a funcționat, iar în anii ’50 au divorțat.

S-a căsătorit apoi, în 1956, cu un domn Henry Glendon Walter Jr., căruia i-a preluat numele și care era președintele și conducătorul executiv al International Flavors and Fragrances, una dintre principalele companii ale lumii care producea arome și parfumuri pentru alimentație și alte produse.

Între timp, averea pe care Rosalind P. Walter o moștenea de la tatăl ei – și mai târziu, de al doilea soț – i-a permis să devină un filantrop eminent. În calitate de susținător al educației publice, Walter a sprijinit mai multe instituții și inițiative, precum Muzeul American de Istorie Naturală și Biblioteca Pierpont Morgan.

În 1978, Walter a început să facă donații mari către postul public de televiziune WNET din New York,  contribuind, astfel, la finanțarea a 67 de emisiuni care nu s-ar fi putut realiza fără suportul său financiar.

Se spune că Rosalind P. Walter a ajuns să susțină televiziunea publică, ca o compensație pentru că nu a reușit, din cauza războiului, să își ducă studiile mai departe. Era pasionată de documentare și programe de televiziune, despre care apropiații spuneau că o ajutau să simtă că își acoperă lacunele din educație, și pe care le-a susținut inclusiv financiar.

De ce există mai multe Rosie

Deși Rosalind P. Walter este cunoscută drept inspirația din spatele melodiei „Rosie the Riveter” a celor de la Four Vagabonds, unde personajul a fost numit astel pentru prima dată, istoria personajului mitic este complicată.

Într-adevăr, pe lângă Walter, multe alte femei au fost recunoscute drept surse de inspirație pentru ceea ce simbolizează Rosie the Riveter. Însă, în ciuda numeroaselor femei care se dau drept adevărata Rosie the Riveter, Rosalind P. Walter rămâne cea care a inspirat în mod evident încarnarea originală a personajului, rolul ei în istoria drepturilor femeilor neputând fi subestimat.

Sursă articol: allthatsinteresting.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii