Cautare
, Contributor

Tech |
|

Facebook, Yahoo, Google şi Amazon, principalele ţinte ale infractorilor cibernetici

antivirus_shutterstock.jpg
Facebook, Yahoo, Google şi Amazon sunt printre principalele ţinte ale infractorilor cibernetici. Numărul de utilizatori de internet care s-au confruntat cu atacuri phising anul trecut a crescut cu peste 87% anul trecut, ajungând la 37,3 milioane față de19,9 milioane, în 2012, potrivit studiului Kaspersky Lab „Evoluţia atacurilor de phishing 2011-2013”.

Phishing-ul este o formă de fraudă pe internet care presupune că infractorii cibernetici creează o copie a unui site popular (un serviciu de e-mail, un site de banking online, o reţea de socializare etc.) şi încearcă să atragă utilizatorii către aceste pagini cu potenţial periculos, explică specialiștii Kaspersky Lab.

Utilizatorii care nu suspectează nimic îşi introduc datele de login şi parolele pe aceste site-uri atent contrafăcute aşa cum ar face-o în condiţii normal, dar aceste date de acces sunt trimise, de fapt, infractorilor cibernetici. Scammer-ii pot utiliza aceste informaţii personale, datele conturilor de banking online sau parolele subtilizate pentru a fura banii utilizatorilor, pentru a distribui spam şi malware prin intermediul adreselor de e-mail sau a conturilor pe reţele sociale compromise sau pot, pur şi simplu, să vândă baza de date cu parolele furate către alţi infractori.

Pentru o lungă perioadă de timp, phishing-ul a fost privit ca o varietate a e-mail-urilor spam tipice.

În 2012-2013, atacurile de tip phishing au afectat, în medie, 102.100 de oameni în fiecare zi la nivel mondial – de două ori mai mulţi decât în 2011-2012. Aceste atacuriau vizat, în principal, utilizatori din Rusia, SUA, India, Vietnam şi Marea Britanie

În Vietnam, SUA, India şi Germania sunt cei mai mulţi utilizatori afectaţi – numărul total de atacuri în aceste regiuni s-a dublat faţă de anul trecut.  Majoritatea serverelor care găzduiesc pagini de phishing sunt în SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia şi India. Mai mult de jumătate (56%) dintre atacurile unice identificate proveneau din numai 10 ţări, ceea ce înseamnă că atacatorii au un set restrâns de „baze” pentru a-şi lansa atacurile.

Serviciile Yahoo!, Google, Facebook şi Amazon au fost cel mai adesea atacate de către infractorii cibernetici – 30 % din totalul de incidente înregistrate au implicat versiuni false ale acestor site-uri. În cadrul a peste 20% dintre atacurile de phishing au fost copiate site-uri ale băncilor sau ale altor organizaţii financiare. American Express, PayPal, Xbox live, Twitter fac parte dintre primele 30 de site-uri atacate, potrivit Kaspersky Lab.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii