FacebookTwitterLinkedIn


Pe 24 septembrie s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui Peter Carl Fabergé, bijutierul țarilor. Acesta a devenit bijutierul oficial al curții imperiale a Rusiei după ce țarul Alexandru al III-lea i-a cerut să confecționeze o bijuterie pe care s-o ofere cadou soției sale Maria Fiodorovna, cu ocazia Paștelui în anul 1885. Oul realizat de Peter Carl din materiale prețioase a fost o surpriză foarte plăcută pentru țarină, astfel că țarul a decis să-i ofere acesteia câte un ou-bijuterie în fiecare an, de Paști. Numărul ouălor confecționate de Peter Carl sau sub supravegherea lui a fost de 69, dintre acestea încă existând 57, dintre care 17 se află în posesia magnatului Viktor Vekselberg, un om de afaceri rus cu o avere de peste 11 miliarde de dolari (locul 119 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume). Cel mai valoros ou Fabergé este al treilea din seria lucrată pentru casa imperială rusă: acesta a fost vândut în 2014, la o licitație organizată de dealerul britanic de antichități Wartski, cu suma de 33 de milioane de dolari.
Compania care deține astăzi numele Fabergé a lansat o nouă colecție de bijuterii de lux, create de unul dintre designerii pe care casa i-a mentorat, James Ganh. Cunoscut pentru versatilitatea și inventivitatea creațiilor sale, Ganh a studiat la Central St. Martins și a lucrat pentru Fabergé până în 2014, când a intrat în afaceri pe cont propriu. Colecția Fabergé 2020 include câteva dintre creațiile lui James Ganh, piesa de rezistență fiind un colier cu un tanzanit încadrat de pietre prețioase colorate, care se poate detașa pentru a se transforma în broșă sau într-un inel.
Prețurile colecției  Fabergé x James Ganh variază între 33.000 de dolari și 300.000 de dolari și vor fi disponibile inițial în magazinele Harrods.