FacebookTwitterLinkedIn

Dintre executivii din sectorul de energie şi utilităţi de la nivel global, 59% se aşteaptă să realizeze o achiziţie în următoarele 12 luni, conform „EY Power & Utilities Capital Confidence Barometer”. Această cifră reprezintă o creştere cu 12% a apetitului pentru fuziuni şi achiziţii faţă de raportul anterior (47%) şi un maxim al ultimilor şapte ani.

În plus, 89% dintre executivi se aşteaptă ca fluxul tranzacţiilor să crească sau să rămână stabil în următoarele 12 luni, potrivit studiului citat. Acest rezultat indică faptul că apetitul pentru tranzacţii M&A care a caracterizat începutul acestui an se va menține. Tendința este susținută de valoarea tranzacţiilor care a rămas constantă anul acesta, ajungând la un total de 45,5 miliarde de dolari.

„Achiziţia de către Allianz Capital Partners a 30% din acţiunile Delgaz Grid este un semnal extrem de relevant că sectorul energetic românesc intră pe harta marilor fonduri de investiţii în infrastructură. De asemenea, achiziţia acestui pachet de acţiuni într-un business reglementat arată încrederea unor investitori profesionişti (care plasează bani de pensii şi/sau asigurări) în predictibilitatea cadrului de reglementare a sectorului energetic din România”, explică Alexandru-Valeriu Binig (foto), Partener Asistenţă în Afaceri al EY România.

Împreună cu activele din segmentul energiilor regenerabile, activele din transport şi distribuţie energie au atras investiţii cumulate de 35,6 miliarde de dolari, în primul trimestru al acestui an, reprezentând 78% din totalul fluxurilor tranzacţionale. De asemenea, se estimează că, în primul semestru al acestui an, creşterea valorii tranzacţiilor pentru energiile regenerabile a fost mai mare decât cele de pe oricare alte segmente de piaţă, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut.

Privind în perspectivă, peste jumătate (53%) dintre executivii din domeniul energiei şi al utilităţilor au menționat creşterea cotei de piaţă şi extinderea către noi zone geografice drept elemente cheie urmărite în realizarea unei tranzacții.

Jucătorii tradiţionali din energie şi utilităţi se confruntă în disputarea cotei de piață, cu creşterea competiţiei alimentată de companiile din afara sectorului. Transformarea digitală rămâne o prioritate pentru multe companii care urmăresc să adauge noi capabilităţi, să-și îmbunătăţească relaţia cu clienţii şi să rămână relevante pe o piaţă în schimbare.

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent din valoarea tranzacţiilor înregistrate în primul trimestru, în domeniul energiei şi al utilităţilor, aparţine celor două Americi (21 miliarde de dolari) şi regiunii Asia-Pacific (15,1 miliarde de dolari). Împreună, aceste două regiuni au contribuit în proporţie de 80% la valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor din primul trimestru. Este foarte probabil că regiunea celor două Americi să rămână principala destinaţie pentru fuziuni și achiziții, având în vedere că executivii consideră Statele Unite, Brazilia şi Canada unele dintre cele mai atractive piețe menționate în top cinci ţinte în următoarele 12 luni.

Chiar dacă activitatea de tranzacţionare este aşteptată să rămână puternică pe întreg parcursul acestui an, raportul evidenţiază că ratele mai mari ale dobânzilor, tendinţa de revenire a pieţei europene a energiei şi utilităţilor, precum şi mutările semnificative din punct de vedere economic din zona tehnologiei stocării de energie în baterii ar putea determina o schimbare a profilului investiţiilor. În cadrul raportului, 68% dintre factorii de decizie au identificat şi evenimentele geopolitice sau posibilele schimbări de politici guvernamentale drept riscuri care le pot afecta creșterea.