Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

EY România pregătește specialiști pentru a asista succesiunea afacerilor de familie către următoarea generație

Gabriel Sincu, director executiv în cadrul Departamentului de asistență fiscală și juridică al EY, a devenit singurul consultant în afaceri de familie din România cu certificare Family Firm Institute din SUA.  
Gabriel Sincu, EY Romania

Pe baza estimărilor Forbes România, care au stat la baza ultimei ediții Forbes 500, reiese că 102 dintre cele 500 cele mai valoroase companii din clasament sunt deținute membrii unei familii. În 2015, aceste companii au avut o cifră de afaceri cumulată de 24 de miliarde lei. Cifra de afaceri medie înregistrată a fost de 236 de milioane de lei, în timp ce profitul net cumulat al acestor companii a fost 1,3 miliarde lei. Afacerile de familie românești au produs 52.000 de locuri de muncă.

Potrivit studiului EY „Barometrul afacerilor de familie din România”, doar 29% dintre afacerile de familie au realizat transferul către următoarea generație, în timp ce ce 67% dintre acestea continuă să fie conduse de fondatori, EY România își pregătește specialiști în domeniu pentru a oferi consultanță businessurilor de familie care se pregătesc să transmită afacerea către următoarea generația de antreprenori.

„În condițiile în care afacerile de familie din România sunt abia la prima generație, nevoia unui consultant specializat nu a fost simțită până acum. Dar lucrurile urmează să se schimbe în curând, când actualii antreprenori și lideri de afaceri vor ajunge la vârsta la care trebuie să predea ștafeta generației următoare și va fi nevoie de o tranziție lină”, precizează Gabriel Sincu.

Același studiu citat mai arată că, la nivel local, 32% dintre afaceri sunt conduse de lideri din a doua sau a treia generație. Comparativ, la nivel global, peste 53% dintre afacerile de familie sunt conduse de antreprenori care au preluat business-ul de la generațiile anterioare.

Citește și Cele mai vechi afaceri ale Americii

„Statisticile arată că doar 30% dintre afacerile de familie supraviețuiesc după prima generație, 13% după a doua și numai 3% după a treia generație a familliei. Deci, este nevoie de consultanți care să aibă o abordare holistică a problemelor și să îi ajute pe patronii-manageri să treacă peste problemele inerente care apar atât în viață, cât și în afaceri”, adaugă Gabriel Sincu.

Family business advisory – Serviciile de consultanță pentru afacerile de familie-Family business advisory – a apărut în SUA la mijlocul secolului trecut și își propune să armonizeze nevoile familiei cu cele ale afacerii, asigurând viabilitatea și dezvoltarea viitoare. Astfel, un business de familie este văzut ca un sistem care presupune interacțiunea a trei subsisteme – familia, afacerea și patronatul,  la intersecția lor aflându-se persoanele-cheie din cadrul afacerii de familie. Spre deosebire de corporații, unde nu există subsistemul „familie”, afacerile de familie au o complexitate mai mare și cei aflați în această situație au nevoie de un suport mai extins.

Citește și O afacere de familie

Rolul certificatului GEN Certificate in Family Business Advising, emis de către Family Firm Institute, este de a expune consultanții în afaceri de familie la concepte, competențe și cunoștințe care pot optimiza performanțele unei afaceri. Specializarea necesită, pe lângă bagajul de cunoștințe tehnice (financiare, contabile, fiscale și juridice), dobândirea unor abilități de comunicare și de gestionare a relațiilor interumane.

Prin parcurgerea programului de certificare, Gabriel Sincu a dobândit o înţelegere aprofundată a nevoilor afacerilor de familie şi a rolurilor multiple pe care le joacă membrii şi ne-membrii familiei care conduc afacerea”,  a declarat Judy Green, președintele Family Firm Institute.

Citește și Un miliard și jumătate

Citește și Afacerea ca o familie

Citește și Dilemele afacerilor de familie

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii