Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

EY România: Piața locală de fuziuni și achiziții a ajuns la un nou record în 2017, 5,1 miliarde de dolari, o creștere de 46%

Piața locală de fuziuni și achiziții (mergers & aquisitions, M&A) a ajuns la un nou record în 2017, de 5,176 miliarde de dolari, o creștere de 46%, față de anul anterior, reprezentând unul dintre cei mai activi ani, dar perspectivele pentru acest an sunt mai puțin optimiste, potrivit EY România.  
Florin-Vasilica-EY-Romania-3

Numărul tranzacțiilor a crescut cu aproximativ 28%, până la 145, în timp ce valoarea medie a tranzacțiilor a scăzut ușor, de la 24 de milioane de dolari la 21 de milioane de dolari.

Creșterea consumului, a veniturilor disponibile și a avantajelor generate de poziția geostrategică a țării noastre au fost factorii care au atras interesul investitorilor mai mult ca altădată, conform EY România.

„Pentru România, contextul anului trecut a fost cel mai bun, atât din punct de vedere macroeconomic, cât și geopolitic. Ca întotdeauna, există și puncte de preocupare la nivel macroeconomic – venite, în principal, din sectorul fiscal, dar și din relația cu Uniunea Europeană. Ținând cont de situația țărilor din regiune, Ucraina, Grecia și Turcia, este evident că România a beneficiat în urma acestui context geopolitic din ultimii trei-patru ani. Creșterea susținută a PIB-ului a dus la crearea unui climat de încredere pentru investitori, asigurând firmelor locale un ritm de dezvoltare superior”, explică Florin Vasilică, Lider Asistență în tranzacții al EY România.

Intențiile de a încheia tranzacții pe piața locală în 2018 rămân la un nivel foarte ridicat, estimează reprezentanții EY Romania: peste jumătate dintre companii (53%) intenționează să desfășoare activități de M&A, anul acesta. Antreprenorii români vor continua să caute soluții de exit din afacerile mature pe care le-au dezvoltat, în timp ce investitorii strategici la nivel regional și local vor continua să își extindă prezența și să își consolideze cota de piață.

Costul în creștere al energiei și al forței de muncă va tempera perspectivele de creștere ale economiei locale. Deși liderii de business și-au temperat așteptările privind starea economiei românești, 84% dintre aceștia se așteaptă în continuare ca situația economică să rămână la nivelul actual sau chiar să se îmbunătățească. Piețele emergente, așa cum este și cea românească, au potențial mai bun de creștere faţă de cele din Vest, care sunt deja mature. Acest potențial este însă adesea contrabalansat de riscurile politice și macroeconomice”, adaugă Florin Vasilică.

La nivel regional, tranzacțiile domestice din Europa Centrală și de Sud-est au reprezentat puțin peste jumătate din numărul total de tranzacții. Ponderea tranzacțiilor outbound, unde investitorul provine din această regiune, iar compania țintă din afara ei, a crescut ușor, de la 12% în 2016, la 14% în 2017.

Tranzacțiile domestice, unde cumpărătorul și vânzătorul provin din aceeași piață au fost majoritare și în România, cu o pondere de 67%. Cele mai active industrii în fuziuni și achiziții în 2017 la nivel local au fost: producție, IT, industria farmaceutică și a serviciilor de sănătate, energie și minerit, industria bancară și a serviciilor financiare. Cei mai mulți investitori străini care au ales să investească în România au provenit în 2017 din SUA, Germania și Republica Cehă.

Am remarcat că pe piață au apărut în general investitori care anterior nu erau interesați de România. Un motiv poate fi și faptul că au apărut tranzacții de valori mai mari. Mai mult, unele dintre fondurile mari și-au redus pragul de intrare și se uită acum și către partea aceasta a lumii. Până acum, în general, antreprenorii români nu au fost foarte dispuși să iasă în afara granițelor țării pentru achiziții. Mulți se tem că ar putea pierde controlul business-ului, însă un prim pas pentru ca acest tip de achiziție să se facă mai ușor ar fi ca firmele locale să implementeze un sistem de guvernanță corporativă solid”, adaugă Vasilică.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii