Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

EY: Piețele globale de capital, la cel mai mare volum de IPO-uri din ultimii 10 ani

Activitatea de listări publice iniţiale (IPO) de la nivel global a avut parte de un start promițător, în primul trimestru al anului 2017, datorat, în mare parte, câștigurilor obținute pe piața Asia-Pacific și faptului că SUA au găzduit primele două megatranzacțiiale anului.
shutterstock_IPO_listare

În primele trei luni ale anului, cele 369 de oferte publice au atras 33,7 miliarde de dolari, marcând o creștere de 92% a numărului de IPO-uri și de 146% a capitalului atras, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată raportul trimestrial „EY Global IPO Trends: Q1 2017”.

În aceeași perioadă, s-a înregistrat cea mai intensă activitate de la nivel global din ultimii zece ani, în privința numărului de IPO-uri.

Sezonul investitorilor

Regiunea Asia-Pacific, condusă de China, a dominat din nou activitatea IPO globală, în primul trimestru al lui 2017, cumulând 70% din numărul total de IPO-uri și 48% din capitalul atras. Bursele din China au fost cele mai active, găzduind 182 de IPO-uri. Activitatea s-a răspândit în întreaga regiune, generând o serie de listări publice pe piețele din Japonia (27), Australia (23), Asia de Sud-Est (14) și Coreea de Sud (12).

Pe termen scurt, efervescența de pe piața din China, și, prin extensie din regiunea Asia-Pacific, este de așteptat să continue și să domine piața globală de IPO-uri, având în vedere intențiile estimate ale Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare (CSRC) de a finaliza listările restante și de a accelera ritmul de aprobări, în acest an.

Activitatea IPO din regiunea EMEIA este afectată de incertitudinea geopolitică

În contextul creșterii incertitudinii geopolitice, activitatea IPO din regiunea EMEIA a crescut cu 8,5%, situându-se pe locul al doilea, după regiunea Asia-Pacific. IPO-urile din regiune, în primul trimestru din acest an, au reprezentat 21% din numărul global de IPO-uri și 15% din capitalul atras.

Bolsa de Madrid, London Main și AIM, Bombay Main Market și SME au fost cele mai active trei piețe în privința capitalului atras. India și Marea Britanie au fost piețele regionale cele mai active, cu 26, respectiv 12 IPO-uri, urmate de Arabia Saudită, care a listat șapte noi oferte pe platforma sa, „Nomu – Parallel Market”, o piață alternativă de capital, cu cerințe de listare mult mai accesibile.

„Activitatea IPO din regiunea EMEIA a fost afectată de incertitudinea geopolitică crescută, generată de viitoarele alegeri naționale din Europa și de posibilitatea activării Articolului 50 de către Marea Britanie. Cu toate acestea, investitorii sunt optimiști pe fundalul unor indici de capital în creștere, de la nivel regional, și a unor fundamente economice puternice în întreaga regiune”, afirmă Dr. Martin Steinbach, EY Global and EY EMEIA IPO Leader. 

Piața americană e în creștere

Activitatea IPO din Statele Unite ale Americii a avut un start puternic în acest an, depășind primul trimestru de anul trecut, atât în ceea ce privește numărul de IPO-uri, cât și în ceea ce privește capitalul atras.

În tot trrimestrul s-a înregistrat 24 de IPO-uri, o creștere de 200% față de aceeași perioadă a anului trecut, care însumează 10,8 miliarde de doalri.

Anul transparenţei

New York Stock Exchange ocupă primul loc în privința capitalului atras, grație celor două megatranzacții globale în valoare de peste un miliard de dolari.

„Reacția piețelor financiare la evenimentele geopolitice a fost mult mai pozitivă decât s-a estimat. IPO-urile globale vor continua să crească în 2017, în special în zona Asia-Pacific”, se estimează în studiul „EY Global IPO Trends: Q1 2017”.

Raportul „EY Global IPO Trends: Q1 2017” include tranzacțiile încheiate până pe data de 24 martie 2017, precum și estimările EY privind tranzacțiile care se vor încheia până la sfârșitul lunii. Datele sunt furnizate de Dealogic, valabile până în data de 24 martie 2017. Activitatea IPO din perioada ianuarie 2017 – martie 2017 se bazează pe emisiunile de acţiuni încheiate până la data de 24 martie 2017.

 

NR. 181 – TOP 50 CELE MAI INFLUENTE FEMEI DIN ROMÂNIA

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii