Cautare
, Contributor

Forbes Staff

Servicii financiare |
|

EY: OUG 114 va produce efecte și în 2020

Ordonanța de Urgență 114 va produce efecte și în 2020, după ce a provocat în anul anterior efecte negative pe plan fiscal și economic în România, susțin reprezentanții EY România.  
 aboneaza-te
ey

În cadrul conferinței anuale de fiscalitate susținută de EY, s-a vorbit despre directivele europene care au apărut în anul 2019 și care o să fie transpuse în 2020. Directiva privind spălarea banilor, evitarea taxelor, detașările și pensiile ocupaționale. De asemenea a fost menționată și directiva privind avertizorii de integritate care ar trebui să fie transpusă în România până în anul 2021 cu derogări până în 2023.

„Directivele Europene ne influențează, și tot ce se întâmplă pe plan internațional ne influențează enorm de mult. Anul 2019 a fost anul ordonanței 114. Din nefericire, o ordonanță care a provocat anumite evenimente pe plan fiscal și economic în România, ca atare ne-am trezit în noiembrie cu un deficit de 3,57% mult mai mare decât Pactul de Stabilitate și Creștere, deficitul impus de aceștia. Oricum, ordonanța 114 își va face efectul și în anul 2020”, a spus moderatoarea evenimentului Mihaela Mitroi, partener, Asistență Fiscală și Juridică, EY România.

În cadrul conferinței s-a discutat și despre nevoia restructurării ANAF și necesitatea unei structuri obiective. Alex Milcev, directorul departamentului de Asistență Fiscală, EY Romania și Moldova a vorbit și despre digitalizarea în domeniul fiscal, menționând că este o problemă globală.

„SAF-T (Standard Audit File For Tax) este un standard internațional promovat de OCD care a venit cu ideea armonizării posibilităților de raportare. E vorba de un standard internațional de interacțiune între contribuabil și autorităților de stat. În contextul României s-au făcut niște pași, și este vorba de o interacțiune între contribuabil, persoane juridice momentan și ANAF. Mai exact, comunicarea datelor care se curgă de la ANAF în timp real, ceea ce presupune o conectare directă a administrației fiscale la raportarea financiară a unui contribuabil. Ideea nu este nouă, în momentul actual în Europa sunt șapte țări care aplică acest standard, dar variază de la țară la țară. În România, vom avea acest sistem funcțional în vara anului 2021”, a spus Alex Milcev.

EY  este o companie care furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii