FacebookTwitterLinkedIn

Barometrul, care are la bază un sondaj derulat în rândul a peste 2.300 de directori executivi din 43 de ţări, scoate în evidență faptul că, în ciuda schimbării rapide a condiţiilor de piaţă, 56% dintre companii se aşteaptă să se implice în tranzacţii în următoarele 12 luni – o creştere de şase procente faţă de anul trecut.

Într-o perioadă de activitate deja intensă de tranzacţionare, 36% dintre companii estimează o creștere a numărului de tranzacţii la care vor participa în anul următor. Marea majoritate a directorilor executivi (96%) se aşteaptă ca piaţa M&A să se îmbunătăţească sau să rămână stabilă în această perioadă de timp.

Apetitul puternic pentru tranzacţii se menține chiar în contextul îngrijorărilor geopolitice sau al  celor legate de politicile din piețele emergente. 69% dintre companii consideră că acestea sunt cele mai mari riscuri pentru creşterea economică. Însă impactul de natură disruptivă al tehnologiei asupra rezultatelor potenţiale ale tranzacţiilor şi asupra modelelor de afaceri rămâne principala preocupare a celor mai mulţi directori executivi.

„Achiziția de firme de tehnologie este o cale de remodelare radicală și rapidă a afacerilor existente, care trebuie să țină pasul cu schimbarea rapidă a preferințelor consumatorilor”, a spus Bogdan Ion (foto), Country Managing Partner al EY România.

Activitatea de tranzacționare este susținută de indicatori financiari pozitivi şi de revenirea încrederii economice – 64% dintre directorii executivi consideră că starea globală a economiei se îmbunătăţeşte (faţă de 21% în octombrie 2016).

Tranzacţiile trans-frontaliere, reperele anului 2017

În ciuda speculaţiilor legate de barierele comerciale, tranzacţiile trans-frontaliere au fost reperele anului 2017, odată cu reluarea activității de tranzacționare dintre Statele Unite şi Europa de Vest. 36% dintre companiile care intenționează să facă achiziţii se vor concentra pe tranzacţii interne în următoarele 12 luni, dar căutarea oportunităţilor de creştere dincolo de granițele naționale se intensifică. Companiile caută pretutindeni posibilităţi de creştere, iar principala țintă o reprezintă pieţele dezvoltate.

Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinaţie pentru tranzacţii. În octombrie anul trecut ieșise din top cinci pentru prima dată în istoria de şapte ani a Barometrului, ca urmare a referendumului legat de ieşirea din UE. Topul principalelor destinaţii este completat de Statele Unite (locul 1), China (locul 2), Germania (locul 4) şi Canada (locul 5).

Alte rezultate ale studiului indică faptul că intenţiile de creştere nu sunt drastic afectate de problemele geopolitice. Aproape trei sferturi dintre companii (71%) declară că Brexitul a crescut sau nu a avut niciun impact asupra intenţiilor lor de investiţii în Marea Britanie. În Statele Unite au apărut semne că noua administraţie de la Casa Albă va încuraja activitatea de fuziuni și achiziții – 76% dintre respondenţi consideră că politicile potenţiale ale administraţiei fie vor duce la creşterea activităţii de tranzacţionare, fie nu vor avea niciun impact.

Optimizarea portofoliului devine prioritară în contextul schimbărilor rapide ale pieței

În contextul schimbărilor rapide, companiile își redefinesc strategiile pentru a crește gradul de flexibilitate, 73% dintre ele intensificând procesele de analiză a portofoliilor de investiții pentru a răspunde sau a valorifica forţele disruptive din sectoarele lor.

Aceste tendințe se reflectă în numărul de tranzacții din toate sectoarele. Primele cinci industrii care intenționează să facă achiziții sunt: auto, produse de larg consum, mineritul şi prelucrarea metalelor, petrolul și gazele, telecomunicaţiile.