Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

EY: Eliminarea plafoanelor la CAS şi CASS pentru angajaţii a condus la creşterea costurilor cu forţa de muncă

Reprezentanții EY România susțin că recenta eliminare a plafoanelor la contribuțiile sociale sunt un obstacol în plus pentru afaceri, în contextul în care România a devenit a treia piaţă din lume ca dificultate în recrutare, după Japonia şi Taiwan.
Claudia-Sofianu-EY-Romania

La nivel macroeconomic, anul 2017, precum și anii care vor urma, vor fi definiți de o serie de măsuri în domeniul fiscal legate de nevoile bugetului de stat, inițiativa BEPS (n.r. – Base erosion and profit shifting), directivele Europene și acordurile privind schimburile de informații fiscale între statele lumii. Dar, nu trebuie să uităm nici dimensiunea fiscală pur românească, incluzând modificările recente de legislație, ca, de exemplu, eliminarea plafoanelor la contribuțiile sociale”, a declarat Alex Milcev, partener și liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică a EY România, în cadrul celei de a XI-a ediții a Conferinței anuale de fiscalitate EY.

De altfel, reprezentanții EY România au subliniat că eliminarea plafoanelor la CAS (contribuţia la pensie) şi CASS (contribuţia la sănătate) pentru angajaţii cu un salariu brut de peste 5 salarii medii pe economie a condus la creşterea costurilor cu forţa de muncă.

Având în vedere că România a devenit, conform unor studii recente (n.r. – Studiu privind deficitul de talente 2016/2017, Manpower Group), a treia piaţă din lume ca dificultate în recrutare, după Japonia şi Taiwan, mediul de business românesc este expus unei situaţii de costuri crescute, combinată cu o disponibilitate redusă a forţei de muncă pe piaţa autohtonă. Din păcate, legislaţia fiscală actuală nu oferă angajatorilor sau angajaţilor afectaţi soluţii care să compenseze această creştere de costuri”, detaliază reprezentanții EY România.

O variantă poate fi orice posibilă măsură de optimizare fiscală prevăzută de reglementările legale în vigoare. De exemplu, acordarea de acţiuni sub formă de „Stock Option Plan” care beneficiază de un tratament fiscal mai favorabil.

Din punctul meu de vedere însă, în acest context, angajatorii trebuie să se concentreze mai degrabă pe măsuri care cresc gradul de favorabilitate a locului de muncă pentru angajaţii lor, ca, de exemplu, flexibilitatea programului de lucru și programele de dezvoltare a carierei, spune Claudia Sofianu (foto), partener, liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale a EY România.

Există în momentul de faţă facilităţi fiscale care pot fi aplicate de contribuabili pentru o optimizare a calculului de impozit pe profit, printre care amortizarea accelerată și facilitățile prin scutiri de impozit și deduceri suplimentare de cheltuieli pentru sectorul de cercetare-dezvoltare.

Dar există, de asemenea, şi regimuri alternative de taxare ce merită avute în vedere, mpozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul HoReCa”, subliniază Andra Cașu, director, Divizia de impozite directe a EY România.

Deoarece autorităţile fiscale au dezvoltat o atenţie sporită în cadrul controalelor fiscale, în special pentru zona prețurilor de transfer și a substanței tranzacțiilor, numărul controverselor va crește simţitor în următoarea perioadă.

Studiul EY Romania 2016 TP survey report arată că 64% dintre multinaţionalele care operează în România se aşteaptă să treacă printr-un control de preţuri de transfer în următorii doi ani.

Având în vedere că, în 2017, marii contribuabili au obligativitatea de a avea pregătit dosarul preţurilor de transfer pentru 2016 până la depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit, rămâne de văzut câţi dintre aceştia vor fi supuşi verificărilor în domeniul preţurilor de transfer din partea ANAF în 2017.

„Ne aşteptăm la o intensificare a controalelor în acest domeniu şi nu doar pentru marii contribuabili”, adaugă Adrian Rus, partener, liderul Diviziei de prețuri de transfer a EY.

O altă schimbare semnificativă în fiscalitate se referă la reducerea termenelor de prezentare a dosarelor de preţuri de transfer, în contextul în care întocmirea unui asemenea dosar a devenit un exerciţiu mai complex, ţinând cont de modificările efectuate pentru alinierea cu Planul de Acţiune OCDE privind Erodarea Bazei Impozabile şi Transferul Profiturilor.

Cea mai importantă modificare a Codului de procedură fiscală, care a intrat în vigoare în decembrie 2016, privește ordinea stingerii creanțelor fiscale și are o consecință nefastă.

„Se încalcă principiul «egalității de arme»; astfel, contribuabilul pierde posibilitatea de a suspenda executarea silită prin depunerea unei scrisori de garanțieși este nevoit să aștepte peste 3 ani soluționarea definitivă a contestației sale fiscale pentru a-și putea solicita și banii înapoi,” declară Emanuel Băncilă, partener EY Law, liderul Diviziei de litigii și dispute fiscale.

 

ManpowerGroup: Companiile românești se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii