Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Macroeconomie |
|

EY: creştere de 2,3% în 2014 pentru România

Crestere_Economica.jpg
O creştere mai intensă în UE este aşteptată abia după 2016, în timp ce pentru România, Comisia Europeană estimează o creştere de 2,3% în 2014.

Zona Euro prezintă o tendinţă de creştere, dar e de aşteptat ca ritmul redresării să rămână în urma altor economii mari, după cum arată ediţia de primăvară a EY Eurozone Forecast (EEF). Conform prognozei EY, PIB-ul Zonei Euro va atinge în 2018 o creştere estimată de aproximativ 5% comparativ cu vârful atins în primul trimestru din 2008, înainte de declanşarea crizei financiare. Prognoza estimează că, spre deosebire de Zona Euro, PIB-ul Marii Britanii şi cel al S.U.A. vor înregistra creşteri de 12% şi respectiv de 23% în aceeaşi perioadă.

După doi ani de declin, previziunile estimează o creştere economică modestă de 1% în Zona Euro pentru anul 2014, urmată de o uşoară accelerare, de până la 1,4%, în 2015. Pentru perioada 2016-2018, se prognozează o uşoară intensificare de ritm, estimându-se o creştere de aproximativ 1,6% pe an. 

Pentru  economia românească, Comisia Europeană estimează o creştere de 2,3% în 2014, mult peste creşterea prognozată pentru Zona Euro (1,2%) şi peste creşterea din Uniunea Europeană (1,5%). „Este un ritm bun de creştere, dar insuficient având în vedere decalajele structurale ale economiei româneşti”, comentează Bogdan Ion, Country Manager Partner, EY România.  Inflaţia anuală medie este estimată de Comisie să încetinească la 2,4% în 2014, în timp ce şomajul este estimat la 7,2% în 2014, cu perspective de scădere începând cu 2015. 

Previziunile estimează un ritm diferit de redresare a diferitelor state membre. Spre deosebire de anii trecuţi, diferenţa nu mai apare doar între ţările nucleu şi cele periferice. Unele dintre ţările periferice care au implementat reforme dure de austeritate în ultimii ani, în special Spania şi Irlanda, beneficiază acum în urma creşterii comerţului global. EEF prognozează o creştere a PIB-ului de 1,8% în acest an pentru Irlanda, iar pentru Spania, de 0,8%. Cea mai rapidă creştere din Zona Euro este aşteptată pentru cel mai nou membru, Letonia, de peste 4%, urmată de Estonia cu 2,5%. Cele mai lente creşteri sunt estimate în Franţa ( doar 0,7%, sub media Zonei Euro), Belgia, Olanda şi Finlanda. 

EEF prognozează pentru 2014 o inflaţie medie de doar 1,1% în Zona Euro, urmată de o creştere modestă, la 1,5%, în 2015. Deflaţia ar creşte valoarea reală a datoriilor, micşorând în acelaşi timp veniturile din taxe. Ca urmare, reducerea gradului de îndatorare va trebui continuată prin noi măsuri de austeritate şi, în cel mai rău caz, prin restructurarea datoriilor.

Prognozele şi analizele cuprinse în EY Eurozone Forecast au la bază modele ale Băncii Centrale Europene pentru economia Zonei Euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii