Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

EY: Capitalul global atras de IPO-uri a crescut cu 28%, în primul trimestru, dar numărul de listări s-a redus cu 27%. Nivelul redus de taxare al dividendelor va continua să atragă investitori în România

În ciuda incertitudinilor geopolitice şi a volatilităţii pieţei, activitatea de listări publice iniţiale de la nivel global (IPO) a crescut, în primele trei luni ale acestui an ului 2018, piața globală a listărilor publice inițiale atrăgând 42,8 miliarde de dolari, cu 28% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform raportului EY Global IPO trends: Q1 2018.
Florin-Vasilica-EY-Romania-3

Cu toate acestea, cu 287 de oferte publice în acest prim trimestru, volumul a scăzut cu 27%, față de primul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat cel mai mare număr de listări publice pentru un prim trimestru din 2007 încoace.

„Creşterea valorii atrase în IPO-uri la nivel global a depăşit-o pe cea a numărului de oferte publice înregistrate în acest prim trimestru. Antrenată de tranzacţiile mai mari, activitatea IPO la nivel global a început cu o creştere puternică a valorii atrase în timpul unui trimestru care tradiţional este cel mai slab al anului, în ciuda scăderii numărului de tranzacţii. Cu toate acestea, volatilitatea pieţei din luna februarie a mai temperat puţin încrederea investitorilor, încetinind avântul luat în anul calendaristic 2017, care a consemnat o perioadă de 12 luni cu cele mai mari performanţe din 2007 încoace. Privind înainte, perspectiva rămâne pozitivă pe multe pieţe şi ne aşteptăm să continuăm să vedem noi oferte din partea unei game largi de emitenţi, incluzând aici companii mari de tehnologie, cu creştere rapidă, listări transfrontaliere, firme desprinse din altele mai mari şi întreprinderi cu capital de stat”, spune Florin Vasilică, Lider Asistenţă în tranzacţii al EY România

Regiunea EMEIA a beneficiat de mega-tranzacţii europene

Pieţele din regiunea EMEIA au atras 16 miliarde de dolari, în primul trimestru 2018, într-un număr de 86 de tranzacţii, situându-se pe locul al doilea, după Asia-Pacific, în funcție de numărul de tranzacţii.

Valoarea atrasă a crescut cu 191% ca urmare a mega-tranzacţiilor, regiunea înregistrând două din top trei IPO-uri și cinci dintre cele mai importante douăzeci de tranzacţii de la nivel global din primul trimestru al acestui an.

În regiune, Europa a cumulat 39 de oferte și 14,7 miliarde de dolari, din care șase oferte au atras 9,8 miliarde de dolari.

Pieţele emergente au contribuit puternic la performanţa IPO globală, bursele Bombay şi National din India au crescut cu 14% câștigurilor atrase faţă de primul trimestru 2017 şi o uşoară creştere (5%) a numărului de tranzacţii (39 de IPO-uri).

Orientul Mijlociu a marcat o creştere de 17% a capitalului atras, fostele întreprinderi de stat, firmele de familie şi cele susţinute de fondurile de investiţii cu capital privat fiind aşteptate să stimuleze activitatea IPO în lunile care vin.

„Regiunea EMEIA s-a bucurat de un prim trimestru puternic pozitiv, cu o serie de mega-tranzacţii europene care au avut loc până în cea de-a doua jumătate a lunii martie, împingând capitalul atras către cel mai înalt nivel pentru primul trimestru al anului din trimestrul întâi 2015 până în prezent. Ne aşteptăm ca aceste tranzacţii să fie nişte adevărate deschizătoare de drumuri care să pregătească terenul pentru un trimestru doi mult mai activ. În condițiile în care pieţele din India performează bine, iar Orientul Mijlociu oferă un flux constant de tranzacţii, perspectivele pentru prima jumătate de an în regiunea EMEIA sunt pozitive”, subliniază Vasilică.

Activitatea IPO din 2018 pare promiţătoare, alimentată de pieţe de capital puternice şi de câştiguri solide ale companiilor.

În ciuda creşterii aşteptate a ratei dobânzilor din cursul acestui an şi a incertitudinii legate de politicile comerciale potenţiale, încrederea constantă a investitorilor încurajează un flux sănătos de activitate în toate sectoarele şi pe toate pieţele în acest an”, au mai anunțat reprezentanții EY.

Nivelul redus de taxare al dividendelor va continua să atragă investitori în România

În România, continuă un trend în care companiile private găsesc listarea la bursa drept o alternativă bună de finanțare sau de exit al investitorilor financiari. În februarie 2018, a avut loc listarea Purcari (49% pentru 186 de milioane de lei) prin care Horizon Capital a făcut un exit parțial, anunțând astfel startul unor mișcări de creștere și consolidare în segmentul de vin.

Cea mai mare listare din 2017 a fost a DIGI Communications, care a vândut o participație de 25,6% în valoare de 944 de milioane de lei. Totodată, s-au listat AAGES (15% pentru 5,5 milioane de lei), Transilvania Broker de Asigurare (25% pentru 9 milioane de lei) și Sphera Franchise Group (25% pentru 285 de milioane de lei).

Alături de listarea celor patru companii private, piața românească de capital s-a remarcat și prin nivelul redus de taxare al dividendelor, un factor care va continua să atragă investitori.

Cele două Americi încep 2018 cu o creștere a activității IPO în SUA

Activitatea IPO din cele două Americi a înregistrat un început de an mai bun decât cel din primul trimestru al anului 2017, atât în privința capitalului atras, cât și a numărului de listări. S-au înregistrat 44 de IPO-uri, care au însumat 15,4 miliarde de dolari și au generat o creştere de 29% a volumului şi de 22% a câștigurilor, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Activitatea IPO din SUA a consemnat un număr de 36 de IPO-uri și câștiguri de 12,8 miliarde de dolari, marcând o creştere de 44% a volumului şi de 17% a capitalului faţă de primul trimestru al anului trecut. În plus, cinci din primele zece oferte globale au avut loc în Statele Unite.

De asemenea, trei din primele zece tranzacţii de pe bursele americane au fost trans-frontaliere. Per total, pe bursele americane s-a derulat 41% din întreaga activitate trans-frontalieră globală în primul trimestru 2018, faţă de 35% în primul trimestru 2017.

Se așteaptă o intensificare a activității din regiunea Asia-Pacific

Pieţele din regiunea Asia-Pacific au scăzut activitatea de tranzacționare, în primul trimestru al acestui an, cu doar 157 de IPO-uri și o scădere de 39%, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, cel mai slab trimestru din trimestrul al doilea 2016 până în prezent.

Valoarea totală atrasă în primul trimestru al anului a atins 11,4 miliarde de dolari, cu 26% mai mică faţă de primul trimestru 2017 şi cel mai mic nivel din primul trimestru 2016. Cu toate acestea, în ciuda scăderii activităţii IPO, Asia-Pacific rămâne cea mai aglomerată regiune din lume în privința noilor listări din 2018.

Analiza EY include tranzacțiile încheiate până pe 14 martie 2018, precum și estimările EY privind tranzacțiile care se vor încheia până la sfârșitul lunii. Datele sunt furnizate de Dealogic, valabile până la data de 14 martie 2018. Activitatea IPO din perioada ianuarie 2018 – martie 2018 se bazează pe emisiunile de acţiuni încheiate până la data de 14 martie 2018 și pe IPO-urile estimate până la 31 martie 2018.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii