Cautare
, Forbes Staff

Bani și Investiţii |
|

EY: Autoritățile trebuie să îmbunătățească dialogul cu contribuabilii

Noile măsuri fiscale au luat încă o dată prin surprindere mediul de afaceri, iar autoritățile trebuie să îmbunătățească dialogul cu contribuabilii, susțin specialiştii EY România.
ey-romania2

“Relaţia fiscului cu contribuabilii s-a mai îmbunătăţit anul acesta, după ce 2018 a fost unul dintre cei mai deficitari ani din acest punct de vedere, sunt de părere consultanții EY România.

Cu toate că întâlnirile cu mediul de afaceri s-au intensificat în ultima perioadă, mai este încă de lucru în domeniul comunicării autorităţilor cu contribuabilii. Astfel, noile măsuri anunţate în ultimele zile ce vin în completarea rectificării bugetare şi în special introducerea accizei pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr au luat, din nou, prin surprindere mediul de afaceri, neexistând nici de această dată consultări, precizează reprezentanții EY.

“Deși avem întâlniri mai frecvente, avem teme care se pun pe masă, se discută, avem şi anumite succese, această cooperare încă lasă de dorit. Ultimul exemplu în acest sens a venit chiar în această săptămână, când am fost oarecum surprinşi de această propunere a taxei pe produse care conţin zahăr”, afirmă Alex Milcev, Partener, liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică EY România.

De asemenea, Alex Milcev este de părere că prevederile Ordonanței 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale pentru societăţile cu datorii de sub 1 milion de lei sunt mult mai controversate decât cele care se adresează companiilor aflate în mari dificultăţi financiare, având datorii de peste un million de lei, şi creează îngrijorări în sectorul privat legate de impactul pe care un asemenea act normativ îl poate avea în piaţă. Astfel, s-ar induce o distorsiune concurențială, iar efectul Ordonanței va fi resimțit în următoarele șase luni.

“Actul normativ are două mari componente, una dedicată companiilor aflate în dificultăţi financiare majore, cu datorii de peste 1 milion de lei şi una dedicată societăţilor cu datorii mai mici de 1 milion de lei. În cazul companiilor care au dificultăţi financiare majore, actul normativ, publicat luni în Monitorul Oficial, prevede o restructurare a activităţii, fără să se ajungă la insolvenţă şi potenţială lichidare, precum şi o iertare, din partea statului, a părţii din principal şi accesorii. Este prima dată când autorităţile fiscale au o astfel de abordare asupra unor datornici. A doua parte a acestei legislaţii creează probleme mai mari. Aceasta vizează datornicii la bugetul de stat cu datorii sub un milion de lei, adică societăţi care nu pot apela la acel plan de restructurare din varii motive, pentru că nu sunt în dificultăţi majore, dar pot beneficia, totuşi, de facilităţi. Sectorul privat a exprimat în­grijorări în legătură cu impactul din piaţă al ordonanţei. Vorbim de poziţia con­curenţială a diverselor companii. Anu­mite firme plătesc taxe şi impozite la timp. Alte companii care operează în acelaşi segment de piaţă nu plătesc la timp taxe şi impozite, plătesc cu întâr­ziere sau cu foarte mare întârziere”,  a adăugat Alex Milcev.

De asemenea, autoritățile fiscale se vor concentra în viitor pe verificările privind fondul de mediu, în condițiile în care România are obligația de a atinge un procent de recilcare a deșeurilor municipale de 50%, iar în prezent acesta se situează la numai aproximativ 15%, susține Andra Cașu, Tax and Associate Partner, EY România.

„Cred că în viitor tendinţa va fi de controle pe partea fondurilor de mediu. Una dintre obligaţiile României este cea legata de reciclare. Există obligaţia ca, până în 2021, să se ajunga la 50%. România ajunge în momentul de faţă la 15%. Prin urmare, în perioada următoare trebuie să ne aşteptăm ca autoritățile să fie mult mai concentrate pe această zonă”, a precizat Andra Cașu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii