Cautare
, Staff

Artă & Cultură |
|

Expoziție Genica Athanasiou la Galeria Galateca

În cadrul Sezonului România-Franța 2019, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Institutul Francez din București, vă invită la Expoziția „Genica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”.
 aboneaza-te
_Genica Athanasiou_invitatieA4_PRINT.indd

Expoziția se înscrie în cadrul istoriei avangardelor literare și teatrale europene din prima jumătate a secolului XX. Prin acest eveniment, Muzeul își propune familiarizarea publicului român cu figura prea puțin cunoscută la noi a actriței de origine română Genica Athanasiou, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez.

Parteneră și muză a lui Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Genica frecventează același cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene. Parcursul ei este revelator unei mișcări de fond care leagă cultural România de Franța atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenei. Cu această ocazie, Muzeul își propune și crearea primei biografii a actriței, sub îngrijirea cercetătoarei franceze, curator al expoziției, Laurence Meiffret, care să arate că o viață dedicată artei nu poate fi rezumată doar la relația cu Antonin Artaud.

Personalitate uitată în Franța și încă mai puțin cunoscută în România, țara ei de origine, Génica Athanasiou, cu numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supraviețuiește astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud în perioada 1922 – 1927, celebrele Lettres à Génica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut și în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în deosebi cele ale lui Man Ray și Philippe Halsman – pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume cu acest chip extraordinar de sculptural.
Toată viața, Génica Athanasiou pare să se fi ascuns în spatele cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe secenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru partenerii ei, fie ei Antonin Artaud sau Jean Grémillon.

Fiind în imposibilitatea de a pătrunde în magia reprezentațiilor trecute, trebuie să facem cale întoarsă pentru a o descoperi pe această necunoscută în spatele propriului ei mit – de la Paris spre București, din secolul XXI spre cei din urmă ani ai secolului XIX. Să pornești ca la o vânătoarea de fluturi după fapte uitate: imagini fără legendă și acte oficiale decolorate, arhive incomplete, prea puținii martori… Să încerci să regăsești o ființă în spatele tuturor acestor lucruri și poate, la capătul căutării, să știi mai multe despre acest specimen ciudat de femeie: Muza – Artistă.

Expoziţia curatoriată de Laurence Meiffret este rezultatul unei documentări desfăşurate pe mai mulţi ani, şi aduce în faţa publicului imagini de arhivă inedite, obiecte originale, lucrări de artă contemporane inspirate de Génica Athanasiou, fragmente din filme mute şi o biografie a acriţei.

Spaţiul expoziţional cuprinde trei secţiuni: viaţa de scenă şi viaţa privată a Génicăi, organizate cronologic; lucrări a 15 artişti contemporani români şi francezi inspirate de personalitatea ei, fotografii originale realizate de Man Ray şi un ansamblu de obiecte primite sau dedicate acesteia, ce reuşesc să recreeze universul acesteia.

Întregul demers al proiectului s-a concretizat şi în realizarea unui album Génica Athanasiou – viaţa pasională a unei românce în avangarda pariziană, apărut la editura Muzeului Literaturii Române, prima publicaţie bilingvă, dedicată Génicăi Athanasiou.

Expoziția are loc între 9 mai – 22 iunie 2019, la Galeria Galateca (Str. C. A. Rosetti nr. 2-4, București). 

Coordonator program : Ioan Cristescu, Director MNLR

Curator: Laurence Meiffret

Scenograf: Andreea Sandu

Grafică : Petru Șoșa

Suport multimedia : Marian Golescu

Coordonator expoziție și catalog : Ioana-Marta Mureșan

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii