Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Analize |
|

Explozia din Beirut dublează contracția economică libaneză din 2020, estimează analiștii

Explozia de la Beirut va dubla, în acest an, contracția economică libaneză, care era deja în declin, ajungând la 20%-25%, estimează analiștii citați de Reuters.  
profimedia-0549849668

Această contracție majoră a economiei Libanului va face și mai dificilă atragerea finanţării necesare pentru ca țara să-și revină. Astfel, cea mai recentă estimare a Fondului Monetar Internaţional, anterioară exploziei de marţi, a indicat un declin al economiei de 12%, pe fondul agravării crizei politice și economice din țară. Însă în urma deflagrației care a ucis peste 150 de oameni, a rănit 5.000 și a lăsat fără locuințe alte zeci de mii de oameni, pierderile estimate sunt de ordinul miliardelor de dolari, informează News.ro.

În mai țara demarase discuții cu FMI, după ce a intrat în incapacitate de plată, dar au fost suspendate din lipsă de reforme.

”Dacă nu vor avea loc reforme, Libanul va continua să se scufunde”, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, în vizită la Beirut.

Mai mult decât atât,explozia a determinat o nouă devalorizare a lirei libaneze, după ce moneda își pierduse 80% din valoare, începând din octombrie anul trecut. Totodată, inflaţia a crescut la peste 56%, accentuând tensiunile sociale.

Cele mai urgente reforme care trebuie adoptate pentru ca Libanul să reia discuţiile cu FMI sunt ţinerea sub control a bugetului, a creşterii datoriilor şi a corupţiei.

Potrivit oamenilor de afaceri şi economiştilor, portul din Beirut, unul dintre cele mai mari din estul Mediteranei şi din care peste 40% din transporturi merg în Siria şi Orientul Mijlociu, a pierdut deja venituri şi afaceri după explozie, în favoarea altor porturi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii