FacebookTwitterLinkedIn

În acest context, tot mai mulți experți în dezvoltarea de soluții avansate de supraveghere pentru apărare, securitate națională și antiterorism au început să-și exprime opiniile cu privire la acest nou „fenomen” de pe piața comunicării online.

Zak Doffman, Founder/CEO of Digital Barriers a explicat pentru Forbes că WhatsApp-ul poate fi utilizat în continuare fără riscuri, dacă se ține cont de trei setări foarte importante.

„Ideea că platforma de mesagerie privată, WhatsApp va partaja date cu cea mai nemiloasă mașină de date din lume, Facebook a determinat o reacție negativă. Aplicațiile concurente WhatsApp sunt într-o creștere cu sute de procente în ultimele zile. Însă, fiecare utilizator de WhatsApp trebuie să știe că toate datele sale private, inclusiv mesajele vor avea același caracter – privat – deoarece mesajele sunt criptate end-to-end pe măsură ce sunt trimise. Decriptarea conținutului o pot face numai expeditorul și destinatarul mesajelor. WhatsApp nu deține mijloacele prin care să acceseze conținutul unui mesaj aflat în tranzit. Trebuie să știm însă că mesajele de pe telefon sunt protejate la nivelul de securitate oferit de dispozitiv”, a punctat Zak Doffman.

Potrivit acestuia, cel mai mare risc în utilizarea WhatsApp îl reprezintă spargerea contului. Chiar și așa, dacă vă este „spart” contul, cel care o face nu va avea acces la istoricul mesajelor, va primi însă toate mesajele care sunt trimise în timp ce vă controlează contul și va avea acces la toate contactele regăsite în fiecare dintre grupurile existente în aplicație. Pentru a împiedica acest lucru, este necesar ca toți utilizatorii aplicației să-și seteze un cod PIN.

Adevărata problemă a setărilor de confidențialitate ale aplicației WhatsApp sunt însă copiile de rezervă.

„În timp ce mesajele dvs. de pe WhatsApp sunt criptate end-to-end pe măsură ce sunt trimise și protejate de nivelul de securitate al dispozitivului atunci când sunt recepționate sau salvate, dacă utilizați opțiunea WhatsApp pentru a face o copie de rezervă a istoricului conversațiilor fie în cloud Apple, fie în Google, acele copii de siguranță nu sunt protejate de criptarea end-to-end. Din acest punct de vedere, aplicațiile concurente WhatsApp, precum Signal dețin avantajul că nu oferă backup-uri în cloud”, completează Founder/CEO of Digital Barriers, Zak Doffman.

Zak Doffman atrage atenția însă, că în viitorul apropiat se întrevede o problemă mult mai gravă decât aceste controverse existente cu privire la aplicația WhatsApp. „Facebook se află abia la jumătatea programului de integrare a platformei de bază a WhatsApp cu cele ale Messenger și Instagram, ideea fiind aceea de a crea un gigant de mesagerie vast, interoperabil, care să reunească toate audiențele sale. La nivel tehnic, provocarea este de a aduce Messenger și Instagram, care au fost deja integrate, împreună cu WhatsApp, care este singurul dintre cele trei cu criptare implicită end-to-end. Facebook a vorbit în trecut despre extinderea confidențialității și securității la această bază mai mare de utilizatori, însă această integrare corelată cu evoluția comercială a WhatsApp este posibil să ducă politica de confidențialitate către o direcție diferită. Deci, da, puteți utiliza în continuare WhatsApp – dar pe viitor acest sfat s-ar putea schimba”, a conchis pentru Forbes expertul în dezvoltarea de soluții avansate de supraveghere pentru apărare, securitate națională și antiterorism.

Printre cei care au decis să renunțe la serviciile WhatsApp se numără și miliardarul din Silicon Valley, Elon Musk care a postat pe Twitter un mesaj simplu prin care şi-a îndemnat cei peste 42 de milioane de urmăritori să treacă la o aplicaţie alternativă – Signal.

Pe măsură ce controversa din jurul Whatsapp a crescut, Signal a devenit una dintre cele mai descărcate aplicaţii de pe Android şi iOS, iar sistemul său de verificare pentru înscrierea de noi utilizatori s-a blocat în mod repetat sub multitudinea de cereri.

O altă aplicație de comunicare, alternativă la WhatsApp, care se află în prezent pe locul 2 după Signal pe App Store este Telegram. Aceasta a crescut în ultimele 3 zile după declanșarea controverselor cu peste 25 de milioane de utilizatori noi înscriși.

Conform statisticilor Sensor Tower, în ultimele șapte zile, aplicația Signal a fost descărcată de 17,8 milioane de utilizatori, o creştere de 62 de ori faţă de săptămâna precedentă, în timp ce WhatsApp a fost descărcat de 10,6 milioane de utilizatori în aceeaşi perioadă, înregistrând un declin de 17%.

UPDATE

În urma controverselor apărute în ultimele zile, reprezentanții WhatsApp au decis să amâne cu trei luni aplicarea noilor politici de intimitate, care ar fi trebuit să devină active de la 8 februarie. Cu toate acestea, platforma de comunicare online nu renunță la implementarea acestora, așa încât oficialii companiei au anunțat că toți utilizatorii aplicației vor fi obligați să le accepte, dacă vor dori să utilizeze în continuare serviciul.

Noul termen până la care utilizatorii trebuie să le accepte este 15 mai.