Cautare
, Contributor

Forbes.com

Sănătate |
|

Expert britanic: Medicilor din Marea Britanie li se cere în mod permanent aplicarea principiul responsabilității personale

medici_doctori_spital.jpg
Unul dintre cei mai cunoscuţi experţi britanici în etica medicală a vorbit, la Bucureşti, în cadrul unei dezbateri legate de provocările la care personalul medical trebuie să răspundă în activitatea de zi cu zi, despre modul în care medicilor din Marea Britanie li se cere aplicarea principiului responsabilităţii.

Dr. Nick Broughton, cunoscut expert britanic în etica medicală, a spus că “medicilor din Marea Britanie li se cere în mod permanent aplicarea principiul responsabilității personale în tot ceea fac pe plan profesional, iar aceștia trebuie să fie mereu pregătiţi să răspundă și să-şi justifice deciziile și acțiunile”. 

Dezbaterea, la care au participat peste 50 de medici şi experţi, a fost organizată de  Colegiul Medicilor, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la București  şi avut loc în cadrul campaniei  “De profesie: medic în România”, lansată de Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council, FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate.

Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor a susținut că România și Marea Britanie au multe similitudini în ceea ce privește sistemul de sănătate, mai ales în privința ratei de acoperire a personalului medical, aflată cu mult sub media Uniunii Europene în cazul ambelor state.

România este o țară care e divizată însă de inegalități majore în sănătate, ceea ce ridică probleme etice. Avem un sistem sanitar fragmentat, avem resurse distribuite inegal, de la paturile de spital, până la aparatura medicală și repartiția personalului calificat pe regiuni”, a spus Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Campania “De profesie: medic în România”, inițiată de FIC,  a fost lansată în aprilie 2013 și a fost susținută de GSK România, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Educaţiei și Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Inițiativa își propune să contribuie la soluționarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România – exodul personalului medical din țară, cu consecințe severe asupra economiei naționale şi sănătăţii populaţiei.

Primul proiect lansat în cadrul campaniei are ca obiectiv creșterea reputației medicilor și aparține GSK România. FIC va organiza in 2014 o serie de cursuri si workshop-uri dedicate medicilor (pe teme precum:  comunicare medic-pacient, leadership etc.) şi scheme de finanţare a proiectelor demarate de medici. 

Campania “De profesie: medic în România” a câștigat Premiul European Pentru Excelență la Munchen.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii