FacebookTwitterLinkedIn

Experimentul a testat comportamentul a 95 de persoane, cu vârste între 19 și 56 de ani, în cadrul laboratoarelor universităților din Würzburg și Nottingham-Trent. De asemenea, s-a avut în vedere să existe condiții similare pentru experiment și un număr comparabil de femei și bărbați în toate laboratoarele.

Cercetătorii le-au cerut participanților să se supună unui test care să le determine gradul de concentrare, în patru circumstanțe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere. Cele mai slabe scoruri au fost obținute atunci când telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol în plus între participanți și smartphone-urile lor, performanța obținută a crescut, În ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere.

Contrar așteptărilor, absența smartphone-ului nu i-a făcut pe participanți să devină agitați. Nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. Totuși, în general, femeile au fost mai agitate decât bărbații, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absența smartphone-urilor), dar poate fi influențat de gen.

Interzicerea telefonului la serviciu?!

Rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi – denumit “Amnezia digitală la serviciu”. În cadrul acestuia, Kaspersky Lab a demonstrat că dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare. Studiul arăta, de exemplu, că luarea de notițe pe un dispozitiv digital, în timpul întâlnirilor, diminuează capacitatea de înțelegere a ceea ce se întâmplă, efectiv, în cadrul acelei întâlniri.

Dacă interzicerea dispozitivelor digitale la locul de muncă nu este o opțiune viabilă, rezultatele – împreună cu cele din  “Digital Amnesia at Work” – le pot da companiilor mai multe informații despre cum să își îmbunătățească productivitatea.

“În locul unui acces permanent la smartphone-uri, productivitatea angajaților ar putea crește dacă aceștia ar avea numite perioade fără smartphone”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

“Ar putea fi creată regula ca, în timpul întâlnirilor, să nu fie permis accesul cu telefoane sau computere. Companiile ar trebui, de asemenea, să fie conștiente că în mediul tot mai conectat din prezent, diminuarea concentrării poate fi și o problemă de securitate. Atacurile avansate cu țintă predefinită, de exemplu, pot fi descoperite dacă angajații sunt atenți la e-mail-uri venite în mod neașteptat și care au un conținut neobișnuit. Este, prin urmare, foarte important pentru companii să își dezvolte politici de securitate și să facă sesiuni de training, pentru ca angajații să fie în alertă privind potențiale pericole, chiar dacă își folosesc sau nu smartphone-urile la muncă”, a mai spus Pismicenco.